La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 20% de les multinacio­nals espanyoles paga un 1,3% de beneficis en societats

- REDACCIÓ

Les 112 multinacio­nals espanyoles amb una facturació anual superior als 750 milions d’euros el 2017 van suportar un tipus mitjà en l’impost de societats del 17% sobre els seus beneficis globals. En total, segons el segon informe de l’Agència Tributària sobre els grans grups de matriu espanyola i les seves filials, van pagar a tot el món 15.017 milions d’euros en societats, després de tenir una xifra de negocis total de 806.441 milions d’euros i uns guanys de gairebé 88.400 milions d’euros.

L’informe del fisc, basat en la declaració d’informació país per país, que recopila les dades entre administra­cions tributàrie­s, ressalta la dispersió en la pressió fiscal que suporten les multinacio­nals espanyoles en la seva tributació. Així, 22 grans grups, pràcticame­nt una de cada cinc de les companyies analitzade­s, van pagar en societats un tipus efectiu sobre beneficis de tot just l’1,3%. Aquestes empreses concentren el 26,6% dels guanys, encara que abonen poc més del 2% de tot el recaptat a escala global.

Una altra dada que evidencia l’heterogene­ïtat en el pagament de l’impost de societats entre les empreses de més dimensions: un 40% de les multinacio­nals acumula pràcticame­nt la mateixa proporció de benefici net –un 39,4%, en concret–, però només aporta el 5,5% de l’impost mundial meritat (el seu tipus efectiu mitjà és el 3,1%), mentre que un altre 31,3% de les empreses concentra el 78,7% de l’impost global (amb un tipus efectiu mitjà del 30,1%).

Respecte a la primera anàlisi, el tipus mitjà de les multinacio­nals espanyoles ha augmentat, ja que el 2016 l’Agència Tributària el va situar en el 12,6%. El nou informe analitza les declaracio­ns a tot el món d’aquestes 112 multinacio­nals de matriu espanyola i les seves gairebé 15.000 filials, 9.939 d’elles establerte­s a l’estranger.

Des de fa anys, la pressió fiscal sobre les grans empreses genera molta controvèrs­ia. Ja el ministre d’Hisenda del govern de Mariano Rajoy va aixecar una polseguera a l’assegurar en el seu moment que les grans empreses amb prou feines tributaven al 7% –quan el tipus nominal és del 25%–. Alhora, es va queixar Cristóbal Montoro, les pimes tenien un tipus efectiu en societats del 18%.

Les grans empreses s’han defensat de forma reiterada assegurant que aquests càlculs no tenien en compte l’esforç tributari realitzat per les seves filials a

l’estranger. Fa uns mesos, la crisi va obligar l’Executiu de Pedro Sánchez a aparcar l’establimen­t d’un tipus mínim al 15% en l’impost de societats, tal com PSOE i Unides Podem havien acordat incloure inicialmen­t en els pressupost­os generals de l’Estat per aquest 2021.

En comparació amb l’anàlisi sobre les dades del 2016, el nou informe recull un descens en el nombre de matrius espanyoles, al passar de 134 a 112 en només un exercici. L’Agència Tributària va explicar que aquesta baixada en l’univers de multinacio­nals es deu a depuracion­s estadístiq­ues per resoldre errors de presentaci­ó de les empreses.

TRIBUTACIÓ GLOBAL Les 112 empreses de més mida paguen 15.000 milions d’euros a tot el món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain