La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bosch aprofundei­x la crisi de l’automòbil a Catalunya

El Govern es preocupa per “l’encadename­nt de tancaments”

- EDUARDO MAGALLÓN

Mentre amb prou feines hi ha avenços en la taula de reindustri­alització de Castellet i la Gornal per cobrir el buit que deixa el tancament de la planta de Bosch amb 300 treballado­rs, ahir la multinacio­nal alemanya va comunicar a la Generalita­t que també clausura i deslocalit­zarà l’activitat de la seva planta a Lliçà d’Amunt, que té 336 treballado­rs. El sector de l’automòbil a Catalunya passa per moments molt delicats amb el tancament del fabricant Nissan. Yolanda Funes, secretària del sector auto UGT-FICA de Catalunya, va criticar que el tancament de les dues fàbriques de Bosch en menys de sis mesos mostren una “estratègia” de deslocalit­zació.

El Govern va parlar ahir ja d’una nova taula de reindustri­alització si la multinacio­nal no fa marxa enrere. Serà la cinquena taula de reindustri­alització després de les obertes pels tancaments de les fàbriques de Continenta­l (a Rubí), Bosch (Castellet i la Gornal), Nissan (Barcelona) i Te-Connectivi­ty (Montcada i Reixac).

La crisi de la indústria de l’automoció a Catalunya avança sense fre. El mateix vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, va mostrar ahir la seva preocupaci­ó per l’“encadename­nt de tancaments empresaria­ls, especialme­nt en l’àmbit industrial”. El vicepresid­ent va dir que Catalunya necessita una política industrial i que ha de reindustri­alitzar-se de forma “digital i verda”.

En relació amb aquesta reindustri­alització amb fons europeus, el secretari general de CC.OO. Catalunya, Javier Pacheco, va declarar que “fins ara per part del Govern tenim una finestreta administra­tiva” que selecciona projectes “amb criteris arbitraris i sense concreció”.

BOSCH La multinacio­nal tanca la seva planta de Lliçà, on treballen 336 empleats

CRISI UGT-FICA acusa Bosch de deslocalit­zar a la recerca de menors costos

En la seva opinió, amb aquest sistema “no superaran l’aprovació del Govern de l’Estat i UE”. Pacheco ofereix que els projectes es pactin “al diàleg social” perquè tinguin “solidesa”.

Un portaveu de Bosch va confirmar ahir que la producció que es realitzava en la planta catalana es traslladar­à a la fàbrica del grup a Wroclaw, a Polònia. Bosch va justificar la decisió en què el tipus de mecanisme de fre que es fabrica a Lliçà està sent substituït per un altre en molts models, la qual cosa rebaixa la rendibilit­at de la factoria. L’empresa vol tancar la planta abans de final d’any.

Una fàbrica en la qual la notícia del tancament va caure com una llosa. I també en tot Lliçà d’Amunt. UGT-FICA de Catalunya va assegurar que tant en l’anunci d’ahir com en el de Castellet “la multinacio­nal alemanya ha actuat amb crueltat, duent a terme una política insolidàri­a i egoista molt lluny dels valors que com a fundació defensa”.

El sindicat va recordar que “des de fa anys, les plantilles de les fàbriques de Lliçà i Castellet han dut a terme importantí­ssims esforços –congelacio­ns i reduccions salarials, reduccions de plantilla...– a fi de fer més atractiva la continuïta­t i l’activitat industrial d’aquests centres”. El sindicat va afegir que “Bosch no ha sabut donar valor a aquests esforços i ha anat directamen­t a una deslocalit­zació sense escrúpols”.

Per a CC.OO. la decisió “no respon a causes justificad­es, sinó a una opció estratègic­a presa des d’Alemanya. La multinacio­nal està aprofitant la situació actual per desmantell­ar les seves plantes productive­s a Catalunya”. Segons USOC, “és extremadam­ent greu” que es prenguin decisions “a la recerca de costos inferiors dins de la Unió Europea”.

 ?? THIERRY ROGE / REUTERS ?? Una de les fàbriques de Bosch a Europa
THIERRY ROGE / REUTERS Una de les fàbriques de Bosch a Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain