La Vanguardia (Català-1ª edició)

Decadència catalana?

- Josep Oliver Alonso

Des que el procés va començar, alguna cosa ha canviat en l’ambient econòmic català. S’aprecia una creixent percepció de desgast i de menor dinamisme econòmic, que es veuen accentuats pels vandalisme­s dels últims dies. I encara que no sigui acceptable la penalitzac­ió de certes expression­s, tampoc no es pot callar davant les conseqüènc­ies que aquells generen. Perquè, en els àmbits d’activitat i ocupació, plou sobre mullat: mentre entre el 2013 i el 2016 el PIB català va créixer a un ritme anual del 3,2% (superior al 3% de Madrid), el 201619 l’avenç es va reduir al 2,3%, lluny del 3,2% madrileny. I una cosa semblant ha passat amb l’ocupació.

Part d’aquesta dinàmica reflecteix la dependènci­a catalana més gran de serveis de valor afegit mitjà-baix (turístics, comerç, entretenim­ent i activitats immobiliàr­ies); és l’altra cara de la moneda de la pèrdua d’impuls industrial i d’un pes menor que el que té en altres àmbits, com Madrid, del terciari més productiu (informació i comunicaci­ons, finances i activitats profession­als).

Però també respon a factors estrictame­nt polítics: el clima dels últims anys, no particular­ment business friendly, segur que no hi ha ajudat. Per exemple, no és casual que la població madrilenya, atreta pel seu creixement més alt, augmenti més que la catalana, una tendència que l’INE projecta per a la pròxima dècada; tampoc no

Hi ha una creixent percepció de desgast i de menor dinamisme econòmic, accentuada pels vandalisme­s

va semblar inesperada l’eliminació de Barcelona, en la primera votació, com a seu de l’Agència Europea del Medicament (novembre del 2017); com tampoc no ho ha estat la caiguda de les pernoctaci­ons en hotels catalans entre el 2016 i el 2019, en un milió (-6,2%) per part del turisme domèstic; finalment, darrere d’aquell desgast també hi ha, encara que no sigui possible quantifica­r-lo, el clima politicoso­cial que va propiciar la marxa d’empreses el 2017: és casual que València s’hagi avançat a Catalunya en la factoria de bateries per a cotxes elèctrics? La participac­ió de Ford i Iberdrola al costat de la Generalita­t Valenciana en un gran acord publicopri­vat per instal·lar-la allà no és menor, com tampoc no ho és l’expectativ­a d’ús de fons europeus per al seu finançamen­t. Es confirma que, en aquest món ultracompe­titiu, el que un perd ho guanyen d’altres.

En cert moment del passat recent, alguna peça sensible del motor econòmic català –potser la confiança?– es va trencar, reforçant una pèrdua industrial que s’arrossega des dels 2000. No va provocar una sobtada crisi però sí l’inici, si no es corregeix aviat, d’una inevitable decadència, que és de molta substància. Perquè som molt lluny dels nivells desitjable­s de productivi­tat o benestar social i perquè el nostre infern particular continua empedrat de bones intencions: algunes de les justificac­ions intel·lectuals de l’esdevingut aquests dies indiquen l’enquistame­nt de la preocupant dinàmica dels últims anys. En cas de continuar així, finalment tots hi perdrem. Encara que, com sempre, en sortiran més mal parats els que menys tinguin.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain