La Vanguardia (Català-1ª edició)

Telefónica guanya un 38,2% més l’any de la pandèmia

Els ingressos baixen un 11% i la companyia retalla un 25% el dividend

- PILAR BLÁZQUEZ

A finals del 2019 Telefónica va anunciar un pla estratègic que posava els llums llargs per abordar el seu procés de transforma­ció i el 2020 ha demostrat que ni la pitjor pandèmia de la història moderna no la va apartar d’aquell objectiu.

La companyia presidida per José María Álvarez-Pallete ha aconseguit tancar l’any amb un benefici net de 1.582 milions d’euros, un 35% més que el 2019, i fins i tot va incrementa­r un 0,3% el total de clients, fins a 345,2 milions. Tot això en un complicat entorn de mercat en el qual la facturació es va desplomar un 11%, fins als 48.422 milions d’euros.

Durant el 2020, Telefónica també va emprendre algunes de les operacions més estratègiq­ues de la seva història, com són la fusió de la seva filial britànica O2 amb Virgin Media i la venda de les 30.000 torres de Telxius a American Tower per 7.700 milions d’euros, un preu que va impression­ar el mercat. Va ser l’any de l’expansió del 5G. Només a Espanya, Telefónica va portar aquesta nova tecnologia al 76% de la població. “Telefónica no només ha resistit sinó que ha avançat”, deia ahir orgullós el president, José María Álvarez-Pallete, durant la presentaci­ó dels resultats a la premsa.

La caiguda d’ingressos provocada pel descens de turistes internacio­nals i per tant dels ingressos de roaming, i l’impacte dels tipus de canvi a Llatinoamè­rica, sobretot al Brasil, van colpejar el resultat operatiu abans d’amortitzac­ions (oibda), que va caure un 10,7%, fins als 13.498 milions. Entre els països clau per a la companyia, només a Alemanya va aconseguir incrementa­r ingressos, un 1,8%. A Espanya el descens va ser de l’11%, fins als 12.401 milions. El Regne Unit va caure un 5,6%, i Brasil, un 26%. El deute net es va situar a tancament de l’exercici en els 35.228 milions d’euros, la qual cosa suposa una reducció de 2.516 milions l’any. Gran part d’aquell descens del deute va ser possible per la capacitat del grup per a la generació de caixa, que va assolir un total de 4.794 milions d’euros en el conjunt de l’exercici. Quan es materialit­zi la fusió d’O2 i Virgin i la venda de les torres de Telxius, la reducció del deute podrà arribar a descendir fins als 26.228 milions. Una dada que va agradar a molts inversors, que durant la sessió d’ahir van millorar les recomanaci­ons sobre la companyia, encara que al tancament de la sessió l’acció amb prou feines va aconseguir pujar un 0,88%. “Som al camí adequat. Telefónica val ara més que fa un any i això al final es reflectirà a l’acció”, va insistir Álvarez-Pallete.

El president també va explicar una altra de les decisions clau de l’últim consell d’administra­ció de la companyia, la rebaixa del dividend sobre la qual tant s’havia especulat en l’última setmana. Finalment, en el 2021 Telefónica pagarà 0,30 euros per acció, davant els 0,40 del 2020, un 25% menys. Malgrat la retallada, va insistir que continua sent “atractiva” i “una de les més grans de l’Ibex-35 i del sector”, mentre que “compleix objectius, reforça la companyia estratègic­ament i financeram­ent i dona flexibilit­at en temps incerts”.

Entre les incerteses a què va fer referència, va citar les possibles fusions de companyies del sector a Europa, que Álvarez-Pallete no només va defensar sinó que va encoratjar. “Creiem que les regles de competènci­a s’han quedat desfasades. El mercat s’ha ampliat amb els operadors digitals i les quotes no estan sent ben mesurades. L’onada de consolidac­ió ve i crec que serà bona”, va declarar.

De cara al 2021, Telefónica és optimista. L’activitat comercial va remuntar en l’últim trimestre del 2020 a tots els mercats, i espera estabilitz­ar ingressos i recuperar nivells d’inversió previs a la pandèmia.

Álvarez-Pallete aposta per un procés de consolidac­ió del sector al continent europeu

 ?? DANI DUCH ?? Seu central de Telefónica, a Las Tablas, Madrid
DANI DUCH Seu central de Telefónica, a Las Tablas, Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain