La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aposta per la ciència afronta l’hora de la veritat amb la pandèmia

BARCELONA TRIBUNA Innovació, talent i investigac­ió Col·loqui

- BLANCA GISPERT

Existeix un ampli consens entre els diferents agents socials i econòmics al considerar la innovació tecnològic­a i la investigac­ió científica com a grans motors per superar la profunda crisi de la covid, que ha deixat en evidència els retards que pateixen Catalunya i el conjunt d’Espanya i que ha posat de manifest com la ciència pot crear talent qualificat.

Conscients que ha arribat l’hora de la veritat d’apostar clarament per aquest sector, la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius i La Vanguardia van celebrar ahir el debat La innovació, la gestió del talent i la investigac­ió científica a Barcelona amb l’objectiu de posar sobre la taula els principals punts on el sector públic i el sector privat poden contribuir a aquest avanç.

Miquel Roca Junyent, president de la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, va obrir el debat en el palau Macaya, on es va reunir amb quatre referents d’aquest àmbit: Jordi Marín, director general de l’Associació Catalana d’Empreses Consultore­s (ACEC); Josep Samitier, director de l’Institut de Bioenginye­ria de Catalunya; Núria Bayó, cap de programes acadèmics i eficàcia organitzat­iva del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i Alexis Roig, director del SciTech Diplohub. Moderats pel director adjunt de La Vanguardia, Enric Sierra, van abordar tres àrees clau d’actuació: empreses, inversió en R+D i talent.

“Amb la pandèmia, hem entrat de ple al segle XXI. Això suposa un repte per a milers d’empreses. No tant per a les grans corporacio­ns, que fa temps que tenen exhaustius plans d’innovació, sinó per a les pimes, que disposen de menys recursos i són les que configuren el teixit empresaria­l del territori”, va dir Marín. Per reduir aquesta bretxa tecnològic­a, l’exconselle­r delegat de Microsoft a Catalunya va considerar clau activar un pla d’ajuts directes a pimes en matèria d’innovació. També va advocar per acostar aquestes empreses a l’activitat de centres de transferèn­cia tecnològic­a. A més, va proposar de destinar fons públics a finançar start-ups. “Aquestes companyies necessiten més recursos per competir a nivell global. El finançamen­t privat local no ha estat suficient per col·locar l’ecosistema de Barcelona en el rànquing global”, va comentar.

Josep Samitier va posar l’accent en la necessitat d’augmentar la inversió pública en R+D, que porta més d’una dècada per sota de la mitjana europea i causant profunda preocupaci­ó entre els profession­als del sector. “No té sentit: Espanya és la cinquena economia europea i es troba en la posició 18 en inversió en R+D”, va lamentar. Segons el seu punt de vista, una de les solucions per posar fi a aquest retard –que també es fa notar a Catalunya– passa per incrementa­r el pressupost de la Generalita­t de 650 a 900 milions d’euros. “Així aconseguir­em mobilitzar inversió privada i situar-nos a la mitjana europea del 2,1% del PIB davant l’1,6% actual”.

Núria Bayó va voler llançar un missatge més optimista i va posar en relleu l’excel·lència del teixit investigad­or científic català. “Tenim 30.000 profession­als de primer nivell treballant en projectes doctorals o postdoctor­als entre els quals es troben treballado­rs procedents de l’estranger”. Bayó va apuntar que el repte més important que afronta ara el col·lectiu és la col·laboració i el diàleg amb sectors clau com l’empresa o l’educació. “Ens falta un reconeixem­ent mutu entre tots els actors, així com un lideratge públic que coordini les estratègie­s”. En aquest sentit, el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixemen­t va ser considerat una bona eina per iniciar aquesta coordinaci­ó.

Alexis Roig va posar de manifest la importànci­a de la projecció internacio­nal de la investigac­ió catalana. “Cal destinar recursos en la promoció, però més encara en estratègie­s per guanyar influència. No ens trobem al top 1 en cap àrea, però sí som al top 10 d’Europa en molts àmbits”.

Pel que fa a la retenció del talent, els ponents van reconèixer la competitiv­itat dels salaris davant altres països i van treure ferro a la fuga de cervells. “El talent

El retard crònic es pot superar amb més recursos públics en R+D, ajuts a pimes i un lideratge clar

ara és global, i la mobilitat internacio­nal dels profession­als és habitual. Abans era impensable que profession­als estrangers elegissin Barcelona”, va comentar Marín.

Pel que fa al paper de l’administra­ció pública, els quatre ponents van reconèixer els deures que ha fet recentment l’Ajuntament de Barcelona després d’anys d’oblit i deixadesa. Tot i això, van lamentar la falta de col·laboració de la Generalita­t amb el Govern central. “Els anys del procés han perjudicat el sector. La política i la ciència s’haurien de separar perquè aquesta última és una qüestió de progrés, però lamentable­ment tot s’ha institucio­nalitzat”, va comentar Samitier, que va posar en dubte el pas del corredor mediterran­i per Madrid.

Finalment, els ponents del col·loqui van destacar la necessitat d’augmentar recursos per fomentar la presència de dones en les profession­s científiqu­es i tecnològiq­ues, que segueix molt lluny de la paritat.

31.402,01 -1,75%

+2,60%

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Jordi Marín, Josep Samitier, Enric Sierra, Miquel Roca Junyent, Núria Bayó i Alexis Roig
LLIBERT TEIXIDÓ Jordi Marín, Josep Samitier, Enric Sierra, Miquel Roca Junyent, Núria Bayó i Alexis Roig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain