La Vanguardia (Català-1ª edició)

El port de Barcelona guanya 17 milions el 2020 malgrat la covid

- EDUARDO MAGALLÓN

El port de Barcelona va tancar l’any passat amb uns beneficis de 17 milions d’euros malgrat l’impacte de la covid. Aquell resultat net és un 63% inferior al de l’any passat, però s’aconseguei­x després d’haver absorbit un impacte per la covid de 34 milions.

Els ingressos del port de Barcelona van caure l’any passat a nivells del 2004 amb unes vendes de 139 milions, un 20% menys. “No hem buscat fer els millors resultats econòmics de la història sinó la resiliènci­a”, va declarar la seva presidenta, Mercè Conesa.

El descens dels ingressos va ser conseqüènc­ia de la caiguda del trànsit total, les bonificaci­ons aplicades, la reducció de la taxa d’activitat i l’eliminació del límit mínim d’activitat. L’abril i el maig és quan es va notar amb més intensitat la caiguda de mercaderie­s, mentre que en els dos últims mesos de l’any es va donar un increment. En el conjunt de l’exercici, el trànsit total del port va ser de 59,5 milions de tones, un 11,9% menys. En contenidor­s, la caiguda va ser similar: un 11%. Aquell descens en el trànsit de contenidor­s contrasta amb l’evolució registrada en altres ports com el de València, on el negoci de contenidor­s es va mantenir estable. Conesa va assenyalar que aquella diferència es deu, entre altres raons, a què el port de València es beneficia de l’“efecte capitalita­t” de Madrid per mantenir millor l’activitat.

Aquest any Conesa confia a millorar el negoci, però va declinar fer previsions. En l’activitat de creuers, la presidenta del port va dir que ja ha començat a treballar amb les autoritats en els protocols per recuperar-la el més ràpidament possible. Però “és prematur dir que aquest any veurem algun creuer”, va admetre.

El port de Barcelona va recordar que el 13 de març del 2020 es va prohibir el trànsit de passatgers i en el cas dels creuers aquella mesura continua en vigor. Els ferris van poder reprendre l’activitat a finals de juny. El nombre de passatgers va caure un 81%, passant de 4,6 milions de passatgers el 2019 a 858.000 el 2020. En el cas dels creuers, la caiguda va ser del 94%.

Durant la presentaci­ó, Conesa va detallar que el port de Barcelona ha mostrat ja el seu interès a participar en algun projecte que opti als fons de recuperaci­ó europeus Next Generation. En relació amb la crisi de Nissan a la Zona Franca, va recordar que el port ofereix les seves instal·lacions per contribuir al procés de “reindustri­alització” una vegada que l’automobilí­stica ha decidit tancar a Barcelona. Per a aquest any, les inversions estaran sobre els 50 milions i inclouran l’inici de les obres dels nous accessos ferroviari­s.

 ?? EP ?? La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa
EP La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain