La Vanguardia (Català-1ª edició)

La violència als carrers crispa el ple de la Cambra

El Consell General condemna els actes vandàlics i el pillatge

- DOLORS ÁLVAREZ

Encesa discussió en el ple de dijous en la Cambra de Comerç de Barcelona a propòsit de la violència als carrers, després de l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél. Per primera vegada des que Eines de País governa la institució, l’oposició va aconseguir forçar una votació per intentar emetre un comunicat de condemna, que no va aconseguir. La presidenta en funcions, Mònica Roca, va aconseguir imposar la tesi que calia esperar al consens de les 13 cambres catalanes abans de fer un pronunciam­ent públic. I això va succeir ahir amb un comunicat del Consell General de Cambres on expressa el seu “rebuig sense pal·liatius als actes vandàlics i el pillatge durant les manifestac­ions en defensa de la llibertat d’expressió”.

La votació va resultar més ajustada del que caldria esperar tenint en compte l’àmplia majoria de què disposa Eines de País: 25 vots en contra per 10 a favor d’emetre el comunicat, segons diverses fonts consultade­s. La iniciativa de la votació va partir de José María Toralgunes res, fundador de Numintec, que va compartir capçalera de llista amb Enric Crous. Torres va considerar intolerabl­e el silenci de la cambra després de nou dies d’incidents i després que totes les organitzac­ions empresaria­ls els haguessin condemnat ja. Fins i tot va presentar una proposta de comunicat. I el va secundar Pere Chias, president del Gremi de Restauraci­ó de Barcelona,

que va afirmar que no es podia passar de puntetes davant un problema de carrer amb clar impacte en l’activitat econòmica. També es va pronunciar en aquesta línia Mercè Martí, de l’empresa d’aviació Infinit Air.

El debat, que va fer que el ple s’allargués més de cinc hores, va assolir en alguns moments caires d’altíssima crispació, i no van faltar

desqualifi­cacions personals. Torres va arribar a amenaçar el tresorer Jordi Pomarol amb una demanda per haver-li dit manipulado­r. Pomarol es va excusar i, malgrat la negativa inicial, la presidenta va acceptar la votació. Es tractava de dilucidar si el ple de la Cambra de Barcelona condemnava sense més dilació els incidents o esperava que ho fes el Consell General, com així ha passat. Probableme­nt, perquè en el ple difícilmen­t s’hauria validat sense protestes el comunicat del consell, on es condemna la violència, però amb un matís. “Exigim també el màxim respecte i protecció dels drets de milers de ciutadans a manifestar-se lliurement contra les injustific­ades condemnes a la llibertat d’expressió d’artistes i creadors, i creiem que cal actuar de manera exemplar contra les conductes de determinat­s servidors públics si aquestes no s’ajusten als protocols establerts”, assenyala el comunicat. També advoca per “una anàlisi profunda del malestar social que ha desencaden­at la violència per evitar que actes com aquests es tornin a repetir”. El consell està presidit ara per Jaume Fàbrega (Cambra de Girona).

L’oposició força per primera vegada una votació per intentar repudiar els aldarulls

 ?? DAVID OLLER / EP ?? Mònica Roca, presidenta en funcions de la Cambra de Barcelona
DAVID OLLER / EP Mònica Roca, presidenta en funcions de la Cambra de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain