La Vanguardia (Català-1ª edició)

“En tres anys, el cotxe sense conductor salvarà milers de vides”

-

Dupliquem la capacitat dels ordinadors cada dos anys? La llei de Moore predeia que cada dos anys es duplicaven els transistor­s en un ordinador. I es complia tota la meva vida... Fins avui. Ja no poden fer-se xips més potents i petits? Hem arribat al límit?

La llei ha durat 50 anys, però es va acabar.

I ara arriba la computació quàntica?

No tan de pressa. La computació quàntica és com la fusió nuclear per generar energia: molt prometedor­a com a predicció teòrica, però molt difícil de convertir en realitat. Trigarem una dècada a veure resultats.

Ja no milloraran els ordinadors?

Ja no n’augmentara­n l’eficiència amb més microproce­ssadors cada cop millors, més petits i potents a cada ordinador que al seu torn millorin el rendiment de tot el software que instal·lis i les aplicacion­s.

No planegen alguna alternativ­a?

Hi haurà millores, però només amb l’especialit­zació dels microproce­ssadors, que ja no serviran per a tot, sinó només per a un tipus de software i aplicacion­s. Així que hi haurà alguns d’especialit­zats en cada ordinador o mòbil.

Per exemple?

El meu exemple favorit és l’IA (intel·ligència artificial i el machine learning.

I una aplicació popular d’aquesta IA?

El cotxe autònom, que condueix sense conductor... I hi estem anant molt ràpid.

A quina velocitat?

En tres anys, cinc com molt tard, ja tindrem cotxes al mercat que podran conduir sols en autopistes.

I en ciutat?

Trigaran més.

Per què?

Perquè en ciutat els imprevisto­s augmenten, i la intel·ligència artificial és tan ximple o tan llesta com qui la dissenya. I els seus programado­rs són humans: tenen prejudicis, biaixos cognitius, dèficits intel·lectuals...

Per exemple?

Si vostè introdueix dades en un programa perquè una màquina aprengui a reconèixer rostres i es deixa els d’una raça o un gènere a l’introduir-los, és el seu prejudici el que torna estúpida, racista o masclista la màquina.

Aquests errors passen sovint?

La veritat és que a Google fa cinc anys en vam cometre molts d’aquest tipus i ara els

 ?? DAVID PATTERSON-FBBVA ??
DAVID PATTERSON-FBBVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain