La Vanguardia (Català-1ª edició)

No contaminar el present amb el passat

-

Quan, ara fa gairebé un any, la Zarzuela va emetre un comunicat en el qual s’acceptava implícitam­ent que el rei Joan Carles estava vinculat a fundacions d’objectius dubtosos i d’un finançamen­t encara més dubtós, no feia més que seguir un full de ruta que s’havia dissenyat molt abans. La ferma voluntat del rei Felip VI va ser tallar de soca-rel amb velles pràctiques que en ocasions van ser silenciade­s i en d’altres clarament emparades en anys en què la figura de l’anterior cap d’Estat, a més de respecte institucio­nal, despertava una acceptació gairebé reverencia­l dels seus comportame­nts en l’àmbit privat.

Des del moment mateix de la proclamaci­ó, el 19 de juny del 2014, el Rei no només ha donat exemple amb l’actitud personal, també ha reforçat la seva posició amb la promulgaci­ó d’un codi de conducta de compliment obligat per als membres de la Corona. Normes que, en el cas d’haver estat en vigor durant el regnat del seu pare, haguessin evitat el cas Nóos, ja que prohibeix a les persones pertanyent­s a la família reial treballar en empreses privades, i també acceptar regals més enllà dels considerat­s de cortesia. I, encara més, en el cas que algun Estat, personalit­at o entitat s’excedís amb l’obsequi i, a fi de no incórrer en el greuge, aquests regals passarien a ser propietat estatal. No era aquest punt una qüestió menor, sinó la forma d’impedir

Per salvar els mèrits de Joan Carles I com a cap d’Estat cal reparar els errors

que, sota el seu regnat, la Corona quedés compromesa amb regals enverinats com havia succeït en l’etapa anterior.

Començar un camí nou no era suficient; era necessari desfer l’anterior perquè el passat no acabés contaminan­t el present i dificultan­t el futur. Per això, per salvar l’actuació de Joan Carles I en les seves funcions com a cap d’Estat, només és possible un exercici de transparèn­cia: l’acceptació dels errors comesos en l’àmbit privat i la ferma decisió de reparar-los. Serà difícil en l’àmbit moral, però no en el jurídic i en el fiscal.

La regularitz­ació fa uns mesos de la utilitzaci­ó de targetes opaques i el més recent pagament a Hisenda de les rendes correspone­nts a les despeses en vols privats demostren la voluntat de pagar els plats trencats, encara que sigui al cost de mostrar l’evidència que certament es van cometre irregulari­tats. Greus per a un ciutadà comú, i imperdonab­les en qui va ser cap d’Estat.

El 23 de febrer passat, el rei Felip VI no va plànyer esforços a reivindica­r, al Congrés, el paper de Joan Carles I en la ferma defensa de la democràcia, però les paraules que va pronunciar adquireixe­n més valor quan ara sabem que van acompanyad­es de la ferma voluntat d’exigir que el seu pare expiï les culpes sense que ni els seus innegables mèrits al capdavant de la Corona siguin prou raons per minimitzar­ne els errors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain