La Vanguardia (Català-1ª edició)

Passió per Tiziano al Prado

La pinacoteca aplega per primera vegada els sis quadres sensuals que va pintar el mestre italià per a Felip II inspirat en les ‘Metamorfos­is’ d’Ovidi

- PAU ECHAUZ Lleida

TROBEU UNA SELECCIÓ DELS SEUS TEXTOS A

www.lavanguard­ia.com/cultura

La Mostra Internacio­nal de Cinema d’Animació de Catalunya, l’Animac, celebra la 25a edició amb una combinació entre l’activitat presencial a Lleida, fins diumenge, i la virtual, a Filmin i YouTube, fins al 7 de març. El programa, que va arrencar ahir divendres, inclou 37 curtmetrat­ges i 4 llargmetra­tges. El certamen ofereix un viatge pel passat, el present i el futur del cinema d’animació reflexiona­nt sobre el camí recorregut per la mostra, la més veterana de l’animació a Espanya, amb un programa que posa en relleu la diversitat cultural i artística.

L’edició actual aporta una novetat, el que es podria considerar el cànon de l’animació i l’stopmotion de l’últim quart de segle, la Top list Animac 25, una selecció feta amb la col·laboració de persones clau del sector a escala internacio­nal. La Top list recull els cinquanta millors llargmetra­tges animats dels últims 25 anys, els 25 autors de curtmetrat­ges d’animació més destacats, i els noms del talent emergent, els animadors del futur, segons els comissaris, escriptors i estudiosos que hi han col·laborat.

Encapçala la llista de llargmetra­tges la japonesa El viatge de Chihiro (2001), produïda per l’estudi Ghibli, la història fantàstica de la nena Chihiro, que arriba per atzar a un balneari ple d’esperits i encanteris, firmada pel mestre de mestres de l’animació, Hayao Miyazaki. En segona posició hi ha l’inoblidabl­e film francès Bienvenido­s a Belleville (Les triplettes de Belleville, 2003), del genial dibuixant Sylvain Chomet, amb una història d’intriga i amor fraternal amb el Tour de França i starlets del Music Hall. El tercer dels llargs més votats ha estat Mary and Max, la tendra història de dos marginals inspirats en personatge­s reals, creada el 2009 per l’australià Adam Elliot.

Precisamen­t Elliot va rebre ahir virtualmen­t un dels premis que l’Animac lliura cada any, l’Animation Master. Nascut a Austràlia, és un dels directors de cinema d’animació stop-motion independen­ts més aclamats per la crítica. Les seves obres, anomenades per l’autor clayograph­ies, retraten personatge­s marginals com no els ha retratat mai ningú en animació, i per aconseguir-ho fa servir la plastilina. Les seves històries les han vistes milions de persones en centenars de festivals de cinema.

El premi honorífic 2021 serà per a la realitzado­ra britànica, dibuixant i feminista Joanna Quinn (Affairs of the art), una de les figures més aclamades de l’animació mundial que utilitza l’humor com un dels seus principals aliats. És reconeguda internacio­nalment per les seves habilitats exclusives de dibuix, les seves caracterit­zacions i, evidentmen­t, el seu humor. Les pel·lícules i anuncis publicitar­is de Quinn han guanyat més de noranta premis, incloent-hi quatre nominacion­s als Bafta, tres Emmy i dos Oscars. Ha rebut beques honorífiqu­es i doctorats en quatre universita­ts del Regne Unit.

El festival crea una llista de les millors pel·lícules i els millors autors dels últims 25 anys

 ?? MUSEO DEL PRADO ??
MUSEO DEL PRADO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain