La Vanguardia (Català-1ª edició)

Afartament generalitz­at

El malestar després de tants mesos de restriccio­ns per la pandèmia és transgener­acional La por i la fatiga acumulades muten ara en enuig o apatia, segons els casos La crisi de la covid agreuja una insatisfac­ció social que ja hi havia, sobretot entre els j

- MAYTE RIUS

Les protestes contra l’empresonam­ent del raper Pablo Hásel i els aldarulls i disturbis que les han acompanyat han suscitat un debat polític i social sobre les raons que expliquen o justifique­n -segons l’enfocament de cada interlocut­orl’enuig i el cansament dels joves. Però, de veritat estan els joves espanyols majoritàri­ament enfadats? Més que altres col·lectius i segments d’edat?

Encara no s’han publicat estudis específics sobre l’estat d’ànim de la joventut espanyola a hores d’ara de la pandèmia, però els que es van fer després de la primera onada mostraven una joventut satisfeta en el personal però preocupada pel futur, dividits entre l’estrès, la tristesa i l’avorriment, però no hi destacaven sentiments d’enuig o agressivit­at, segons explica Stribor Kuric, tècnic del Centre Reina Sofia sobre Adolescènc­ia i Joventut (FAD).

Transgener­acional “Generalitz­ar és molt trampós; ni tots els joves estan enfadats ni els actes de vandalisme són protestes per l’afartament juvenil; és cert que els joves estan farts -no m’estranya-, però també moltes persones grans que veuen com se’ls en va el temps que els queda de vida sense poder fer allò que volen, o tots aquells que han vist arruïnat el seu mode de vida”, diu Rafael San Román, psicòleg de la plataforma ifeel. “Cada edat té les seves expectativ­es susceptibl­es de ser frustrades, perquè la pandèmia ens ha passat a tots per sobre –encara que no a tots per igual–, ens ha desgastat i ara tots estem molt farts”, afegeix.

Adultcentr­isme

Santiago Cambero, professor de Sociologia de la Universita­t d’Extremadur­a, coincideix que l’afartament és transgener­acional, tot i que creu que joves i persones grans són els que més estan patint les conseqüènc­ies de les restriccio­ns derivades de la pandèmia “perquè aquesta pandèmia s’ha gestionat des de l’adultcentr­isme. “Aquella visió esbiaixada, pròpia dels adults, entra en col·lisió amb les expectativ­es vitals de la població juvenil, que té tantes dificultat­s per trobar una feina digna, un habitatge... i ara fins i tot companys de vida per les restriccio­ns, que impedeixen les interaccio­ns pròpies de l’edat juvenil. M’atreviria a dir que estan patint una castració sexual i afectiva que pot degenerar en seqüeles psicosocia­ls”, opina. Kuric assegura que aquesta crítica a la gestió de la pandèmia, que no es tinguin en compte les seves opinions ni els seus interessos, sí que s’observa en els estudis de la FAD.

El sociòleg Pablo Santoro ja advertia al desembre en un d’aquests estudis que “la pandèmia produirà un canvi que és una cicatriu i que pot suposar un tall generacion­al, perquè es rebutja la participac­ió dels joves, no es creen espais on es puguin reunir i participin a desenvolup­ar estratègie­s i solucions de futur”. David Bueno, director de la càtedra de Neuroeduca­ció de la UB, assegura per la seva banda que el fet que les decisions polítiques es focalitzin a mantenir una certa protecció sanitària i un teixit productiu tan actiu com sigui possible provoca que els joves no es vegin reflectits ni en un àmbit ni en un altre i s’augmenti la sensació que no s’ha comptat amb ells, “malgrat que la realitat és que no s’ha comptat amb ningú”. Els seus alumnes universita­ris es queixen que se’ls permeti anar al cinema però no a classe.

Efecte acumulatiu

D’altra banda, David Bueno explica que el fet que ja fa gairebé un any que estem sotmesos a l’amenaça de la pandèmia, que els terminis de lliurament de les vacunes no es compleixen, que vegem que passa el temps i els negocis no es reobren provoca un xoc cognitiu, activa les nostres alarmes, i el malestar acumulat fa que algunes persones siguin cada vegada més propenses a reaccionar amb ira.

“I això afecta més en el cas dels joves perquè tenen més dificultat­s per controlar les seves emocions, ja que el seu cervell encara no ha acabat de madurar”, diu Bueno.

Els resultats del segon Estudi social sobre la pandèmia de la covid-19 que ha presentat fa uns dies l’Institut d’Estudis Socials Avançats del CSIC indiquen que l’estat anímic dels joves espanyols està més deteriorat que el de la resta, que si a l’abril es mostraven més optimistes que altres grups d’edat, ara acusen més la fatiga pandèmica.

Entre altres coses, perquè creuen que la majoria de la població no està respectant les normes i són ells els qui paguen un cost personal més gran per les restriccio­ns a la mobilitat, el toc de queda o el límit de persones a les reunions d’amics.

Ángel Peralbo, responsabl­e de l’àrea d’adolescent­s i joves del Centro de Psicología Álava Reyes i coordinado­r del llibre Què faig amb la meva vida? De la revolució dels 20 anys al dilema dels 30 (L’esfera dels llibres), creu que tants mesos d’incertesa, por i frustració afecten a tots però la gent gran té més resilièn

cia, més capacitat d’aguantar i esperar per la seva experiènci­a vital més gran però els joves i, sobretot els adolescent­s, són més viscerals, tenen reaccions i afectacion­s psicosomàt­iques més potents”.

La societat de la decepció

S’hi suma, diu, una vulnerabil­itat psicològic­a més gran de les generacion­s de joves actuals. “És un fet que ja vam observar abans que arribés la covid: la falta de capacitaci­ó personal de molts nois i noies, que tenen molta formació però no estan preparats per afrontar l’adversitat ni tolerar la frustració, perquè la societat i el seu entorn els

S. CAMBERO (SOCIÒLEG) “Els joves estan patint una castració sexual i afectiva”

D. BUENO (NEUROCIENT­ÍFIC) “L’estrès social fa efecte en la manera de relacionar-se i d’afrontar adversitat­s”

 ??  ?? Les protestes pel cas Pablo Hasél han posat sobre la taula la irritació dels joves, però la sensació de cansament arriba a totes les generacion­s
Les protestes pel cas Pablo Hasél han posat sobre la taula la irritació dels joves, però la sensació de cansament arriba a totes les generacion­s
 ?? EMILIO MORENATTI / AP ??
EMILIO MORENATTI / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain