La Vanguardia (Català-1ª edició)

Troben a Pompeia una carrossa cerimonial gairebé intacta

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Pompeia ha tornat a sorprendre. Els arqueòlegs han trobat a la ciutat sepultada pel Vesuvi el 79 d.C. una nova meravella que permet conèixer encara més de prop el món antic. En aquesta ocasió es tracta d’una magnífica carrossa cerimonial de quatre rodes, amb elements de ferro i precioses decoracion­s en bronze i estany, que ha estat trobada gairebé intacta a la vil·la suburbana de Civita Giuliana, més enllà de les muralles de la ciutat antiga, a les faldilles del volcà.

El descobrime­nt és extraordin­ari, no només perquè atorga un element més a la història dels últims moments de qui vivia a la ciutat, sinó sobretot perquè torna unes restes úniques –mai trobades abans a Itàlia– en un estat de conservaci­ó excel·lent.

En el passat, a Pompeia s’hi havien trobat restes de vehicles destinats al transport o dos carros a Villa Arianna, però res semblant a aquesta carrossa cerimonial. Segons el director del parc arqueològi­c, Massimo Osanna, es tracta d’un pilentum que no es feia servir quotidiana­ment ni per al transport agrícola, sinó per acompanyar els moments festius, desfilades i processons de la comunitat.

“És un tipus de carrossa que no havia estat trobat mai en terreny italià –destaca Osanna– i que es pot comparar amb restes trobades fa uns quinze anys a l’interior d’un jaciment funerari a Tràcia (Grècia septentrio­nal). Una de les carrosses tràcies és particular­ment semblant a la nostra, tot i que no tenia les extraordin­àries decoracion­s figurative­s que acompanyen la de Pompeia”.

I és que la carrossa trobada té medallons que decoren la part posterior, amb escenes que represente­n sàtirs i nimfes, i evoquen el déu de l’amor. Segons el director, ja que les fonts antigues diuen que el pilentum era utilitzat per sacerdotes­ses i dones, no exclouen que es pogués tractar d’una carrossa utilitzada per a rituals dedicats al matrimoni, per conduir l’esposa a la seva nova llar.

La carrossa s’ha trobat en unes excavacion­s que des del principi mostraven la seva particular­itat. Es tracta d’un pòrtic de dos pisos, obert sobre un pati descobert, davant d’un estable que el 2018 ja va revelar les restes de tres èquids, entre els quals, un cavall guarnit. El 7 de gener van trobar, entre el material volcànic que havia envaït el pòrtic, un element de ferro que, les següents setmanes, va acabar portant a la llum la carrossa cerimonial que miraculosa­ment ha escapat sense patir danys en la seva estructura a l’ensorramen­t de les parets. Conserva fins i tot restes de fusta mineralitz­ada i empremtes d’elements orgànics, com les cordes.

“Pompeia continua sorprenent amb els seus descobrime­nts i continuarà fent-ho durant molts anys amb vint hectàrees encara per excavar.

Es tracta d’un ‘pilentum’ que segurament es feia servir per a rituals matrimonia­ls

Però sobretot demostra que és possible potenciar aquest jaciment, que és possible atreure turistes d‘arreu del món i alhora és possible fer investigac­ió, formació i estudis”, va destacar el ministre de Cultura italià, Dario Franceschi­ni.

El descobrime­nt forma part d’un projecte entre el parc arqueològi­c de Pompeia i la fiscalia de Torre Annunziata, que treballen junts per lluitar contra les activitats delictives a la zona. Com la major part dels llocs culturals italians, Pompeia s’ha paralitzat durant uns mesos a causa de la pandèmia i no va reobrir fins al 18 de gener. El 2019 va ser el tercer lloc més visitat d’Itàlia, amb 3,9 milions de visitants, després del Colosseu de Roma i de la Galeria dels Uffizi de Florència.

 ?? EFE ?? Restes de la primera carrossa cerimonial trobada a Pompeia
EFE Restes de la primera carrossa cerimonial trobada a Pompeia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain