La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suècia vol electrific­ar 3.000 quilòmetre­s de carretera

El país escandinau és pioner en la tecnologia que redueix emissions

- NÚRIA VILA Malmö. Servei especial

Carregar les bateries de cotxes, camions i autobusos a través de l’asfalt. Aquesta és una de les solucions que està impulsant Suècia per reduir les emissions contaminan­ts vinculades al transport terrestre. El país escandinau és pioner a desenvolup­ar i testar aquest tipus de tecnologia, i el Govern s’ha proposat electrific­ar 3.000 quilòmetre­s de carretera fins a l’any 2035, principalm­ent per fer el transport de mercaderie­s més verd.

Les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle del transport represente­n aproximada­ment un terç de les emissions totals de Suècia. Procedeixe­n principalm­ent de l’activitat de turismes i camions. D’acord amb els objectius establerts en el pla de política climàtica aprovat pel Parlament suec l’any 2017, s’hauran d’haver reduït en un 70% el 2030 en comparació amb l’any 2010. Però les últimes dades de l’Agència Sueca de Protecció Ambiental indiquen que queda camí per recórrer, ja que fins ara s’ha aconseguit una disminució d’un 20%, lluny de la meta final.

Amb l’objectiu d’accelerar els avenços, a finals de l’any passat el Govern suec va crear una comissió, també amb presència de representa­nts empresaria­ls, per explorar diverses solucions que siguin capaces de reduir l’impacte mediambien­tal del transport de mercaderie­s, com l’ús d’hidrogen com a combustibl­e alternatiu i l’electrific­ació de les carreteres.

Segons el ministre d’Infraestru­ctures, Tomas Eneroth, aquesta tecnologia serà essencial per aconseguir l’objectiu de reducció d’emissions el 2030 i també per complir una fita més ambiciosa, que el sector del transport de Suècia sigui climàticam­ent neutre l’any 2045.

“Veiem que el transport de mercaderie­s està creixent, i hem d’assegurar que és sostenible. L’Administra­ció de Transport de Suècia ara té la tasca de trobar fins a 3.000 quilòmetre­s de carreteres amb molt trànsit que es puguin convertir en carreteres elèctrique­s”, va dir Eneroth en una entrevista al diari suec Svenska Dagbladet.

Segons els experts en aquesta innovadora matèria, la tecnologia per ferho realitat ja existeix, i ara el repte és trobar la fórmula perquè aquestes carreteres del futur funcionin en un ecosistema empresaria­l que sigui complet. Entre altres qüestions, explorar si són socioeconò­micament viables i quines vies de finançamen­t i administra­ció serien les més adequades.

Això és el que pretén el Sveriges Forsknings­institut (RISE), un institut d’investigac­ió estatal suec que des de l’any 2016 ha liderat una plataforma d’investigac­ió sobre les carreteres elèctrique­s en col·laboració amb diverses universita­ts i empreses com Volvo, Scania i Vattenfall. “Hem fet càlculs financers sobre un sistema complet de carreteres elèctrique­s i mostren que són rendibles a llarg termini”, assegura Håkan Sundelin, expert en mobilitat elèctrica del RISE. “I si és rendible a Suècia, amb els nostres fluxos de transport relativame­nt baixos, pot ser rendible en gairebé qualsevol lloc”, afegeix.

Al Regne Unit, el Govern també ha llançat un assaig a través de l’empresa pública Highways England, que gestiona les carreteres i autopistes més importants d’arreu de l’arxipèlag. I, als Estats Units, la multinacio­nal Siemens també està provant la tecnologia amb un projecte semblant en un tram de carretera d’uns 30 km entre la ciutat de Los Angeles i la localitat de Long Beach.

L’objectiu és carregar bateries de cotxes, camions i autobusos a través de l’asfalt

 ?? TOBIAS OHLS / SCANIA ?? Els camions de Scania equipats amb tecnologia de Siemens ja han provat la carretera elèctrica
TOBIAS OHLS / SCANIA Els camions de Scania equipats amb tecnologia de Siemens ja han provat la carretera elèctrica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain