La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pesta i el Renaixemen­t

-

Diuen que una de les primeres coses que aprens a Medicina és que controles el vaixell i la vela, però mai el vent i l’onada. Fa més d’un any que els sanitaris i investigad­ors d’arreu del món lluiten contra els estralls que està causant la covid. “Arriben els primers fàrmacs per frenar el coronaviru­s. Un compost contra la malària evita pneumònies greus i accelera la curació”, explicava La Vanguardia avui fa un any. Era el que llavors se sabia. I era, com avui queda demostrat, del tot insuficien­t. El virus ha causat uns dos milions i mig de morts arreu del món i almenys 70.000 a Espanya. Una tragèdia humana, econòmica i social. Una crisi global que ha despertat consciènci­es que ens permeten somiar que un altre món és possible; un món més col·laboratiu i solidari.

Vegem. En menys d’un any s’ha aconseguit disposar no d’una, sinó de diverses vacunes per domesticar el virus i controlar la pandèmia. També s’ha llançat la iniciativa publicopri­vada Covax, impulsada per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut i liderada per la Unió Europea, que permetrà distribuir gratuïtame­nt 6.000 milions de dosis entre un 20% de la població de risc dels països més pobres. Són dos exemples, però n’hi ha més. Europa, forjada a còpia de crisis, ha tingut una transforma­ció positiva. En un fet tan històric com el naixement de l’euro fa gairebé trenta anys, ha mancomunat deute amb un pla de reconstruc­ció que imposa als seus beneficiar­is un model econòmic més verd i digital. I ha establert tímidament les bases per a una Europa de la salut en centralitz­ar la Comissió la competènci­a per garantir un repartimen­t equitatiu de vacunes entre els 27 països membres i anunciar la creació del passaport sanitari.

Aristòtil va deixar escrit que no es pot narrar el que encara no ha succeït, però sí els fets passats, els records dels quals ens serveixen per fer millors plans per al futur. Si de la gran epidèmia de la primavera de l’any 532 va sorgir-ne l’imperi carolingi, esbós d’Europa, i de la pesta negra del 1347-1350 en van sorgir els elements que van donar pas al Renaixemen­t, potser d’aquesta pandèmia n’emergirà un món millor.

Somiem.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain