La Vanguardia (Català-1ª edició)

França aconseguei­x que Alemanya suavitzi el control fronterer al Mosel·la

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Després d’unes fortes negociacio­ns que han posat a prova sis decennis d’amistat franco-alemanya, París va aconseguir ahir que Berlín suavitzi les severes restriccio­ns que imposarà, a partir de dimarts, en el trànsit transfront­erer des del departamen­t francès de Mosel·la (al nord-est de França), una zona molt afectada per les variants de la covid.

Els qui es desplacin a Alemanya, inclosos els 16.000 treballado­rs transfront­erers, hauran d’enviar una declaració electrònic­a sobre un test negatiu, sigui PCR o d’antígens, de menys de 48 hores. Els controls no es faran a la frontera sinó, de manera aleatòria, a les empreses on treballen. Tot i que les autoritats de Mosel·la consideren “brutals” les mesures germànique­s, pel seu cost i molèsties, el

Govern de París se sent moderadame­nt satisfet perquè ha pogut evitar gairebé un tancament de facto de la frontera. Berlín pretenia requisits més durs. El test d’antígens, per la seva rapidesa, agilita el tràmit. França no aplicarà la reciprocit­at. Als camioners i treballado­rs transfront­erers no els exigirà una prova PCR. Tampoc no ho fa a la frontera espanyola.

A la mateixa França, la lluita contra la pandèmia obliga a la regió parisenca –Illa de França– a plantejar-se més restriccio­ns. La presidenta regional, la conservado­ra Valérie Pécresse, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, es reuniran avui per separat amb els responsabl­es sanitaris i els prefectes. L’Ajuntament parisenc va proposar fa pocs dies un confinamen­t estricte de tres setmanes per frenar els contagis i poder després reobrir la restauraci­ó i el lleure, suspesos des de fa quatre mesos. La reacció del primer ministre, Jean Castex, va ser despectiva. Va qualificar de “ximpleries” el que s’estava plantejant. Però la situació es complica i podria passar que el premier hagués d’empassar-se aviat les seves paraules.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain