La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El Papa ajudarà que no s’oblidin de l’Iraq”

Iusif Thomas Mirkis, arquebisbe de Kirkuk

- ENTREVISTA ANNA BUJ

Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Queden molt pocs dies perquè l’Iraq rebi divendres el papa Francesc en el seu primer viatge internacio­nal després de la pandèmia. L’arquebisbe de Kirkuk, al nord del país, Iusif Thomas Mirkis (Mossul, 1949) parla amb La Vanguardia del profund significat d’aquest delicat viatge apostòlic.

Què representa per als cristians a l’Iraq la visita del papa Francesc?

Francesc va ser el primer papa llatinoame­ricà, i ara bat un altre rècord. És la primera visita d’un papa a l’Iraq, i no només això, la primera visita després del coronaviru­s. Ens ha escollit per donar-nos el seu afecte i també donar atenció cap a l’Iraq, que està en una molt mala situació. Els centenars de periodiste­s que cobriran aquesta visita ens donen l’oportunita­t de dir-li al món que no ens oblidi. Ens ajudarà que no s’oblidin de l’Iraq.

Francesc ha escollit com a destí un país devastat.

Des de la caiguda de Saddam Hussein Irak no ha tingut humanitat. Ningú no es va ocupar de nosaltres. Va ser com la guerra del Vietnam, però amb més bombes. Vam patir també en els anys de sancions, en què 600.000 nens van morir com a conseqüènc­ia de la pobresa. Tot aquest drama no s’ha de focalitzar només en l’Estat Islàmic, perquè va ser només una conseqüènc­ia del que vivia el país. El fanatisme islàmic va venir després de l’enfonsamen­t de la situació política. Un terç de la població iraquiana viu sota el llindar de la pobresa. La majoria de cristians se’n van anar, van emigrar a tot el món. Això no és la solució. A Europa no li agrada la immigració, però per a nosaltres és una maledicció. Per això la visita del Papa no donarà esperança només als cristians, sinó a tot el país.

Espera d’ell algun missatge en concret?

No és important el missatge, penso que el Papa sempre sorprèn amb les seves paraules. Jo em sento optimista amb el que dirà. Estem orgullosos d’ell i de les seves posicions obertes de ment, i sobretot, que sempre estigui del costat dels més pobres.

Quines conseqüènc­ies creu que tindrà aquest viatge per al seu país?

Necessitem un gest significat­iu de cara al futur. Jo penso que un país està en depressió quan el seu passat és més gloriós que el seu futur. Aquesta és la nostra situació. Potser vostè escoltarà que l’Iraq és la fundació de la nostra civilitzac­ió, però el present és molt fosc. M’agrada estar orgullós dels meus avantpassa­ts però prefereixo estar orgullós d’estar vivint ara a l’Iraq.

Tem que els problemes de seguretat o la pandèmia puguin provocar la cancel·lació del viatge?

No crec que el cancel·li. És molt caparrut, estic gairebé segur que vindrà perquè vol compartir el que vivim dia a dia. Estem amb el coronaviru­s, amb el terrorisme, amb l’herència de tot el que ha passat en aquest país en les últimes dècades. Per a ell, tres dies de la seva vida no són gaire.

Els musulmans també celebren la seva arribada?

Estan contents perquè l’Iraq és una societat molt hospitalàr­ia. Però aquesta visita també revela les seves divisions. L’Iraq no és gaire vell, té només cent anys, i no hi ha un sentiment patriota. Aquí no se senten iraquians, se senten sunnites, xiïtes, kurds, yazidites, cristians... Però no només això, sinó que el Papa viatjarà molt a prop de Nassiriya. Molts joves estan protestant i divendres sis persones van ser assassinad­es en les manifestac­ions. Tingui en compte que un 60% de la població és menor de 30 anys. Aquests joves estan dient a les velles generacion­s que no els volen, no volen les seves polítiques ni el seu pensament. Aquesta bretxa generacion­al és el més important per al futur.

El Papa anirà a Ur, llar del profeta Abraham. Simbòlic?

El monoteisme va néixer a Ur, Abraham és el pare de tots els creients en un sol Déu. Crec que Abraham avui és significat­iu. Perquè la religió no és una institució. És ser bo, estimar Déu, com Abraham que va sacrificar el seu fill per Déu. Crec que molts joves iraquians ara estan dient que tenen fe però no volen religions. Molts d’ells estan seguint l’ateisme. Alguns, secretamen­t, rebutgen la religió dels seus pares perquè tenen un problema amb la seva família: el seu pare resava però era corrupte. Els joves jutgen els seus pares. Molta gent se sorprèn que l’Iraq sigui un dels països més corruptes del món. L’actual govern és molt feble, no pot ser respectabl­e perquè molts ministres estan paralitzat­s per la corrupció. Moltes persones són elegides només perquè pertanyen a un cert sector, com passa al Líban. Així un país no pot funcionar.

Què creu que en sortirà de la trobada amb l’aiatol·là Al Sistani? És un gran home. Sempre ha estat del costat dels pobres, i contra les guerres i barrejar polítiques i religió. Fa anys va evitar una guerra civil entre xiïtes i sunnites. Estic molt content que el Papa el visiti perquè és un home savi i li hem de donar les gràcies: si no fos per ell, podríem estar fins i tot pitjor. No sabem si firmaran un document de fraternita­t com el que va firmar amb el gran imam d’Al-Azhar. Tot i que el firmin, la feina vindrà després. La visita serà un full de ruta per al futur.

UN PAÍS FERIT “La visita de Francesc també revela les divisions dels musulmans”

 ?? MARWAN IBRAHIM / AFP ?? Iusif Thomas Mirkis
MARWAN IBRAHIM / AFP Iusif Thomas Mirkis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain