La Vanguardia (Català-1ª edició)

La marató llibertàri­a d’Ilham Alíev

El president de l’Azerbaidja­n desafia els mitjans internacio­nals amb una roda de premsa de cinc hores

- JORDI JOAN BAÑOS Bakú. Enviat especial

Ni recordo quan vaig haver de fer la meva última roda de premsa”, se li va escapar a Ilham Alíev, el totpoderós president de l’Azerbaidja­n. Aquest home de gran envergadur­a i considerab­le agilitat mental va desafiar la premsa internacio­nal divendres a una prova de resistènci­a més aviat dura. Ni més ni menys que cinc hores de marató de preguntes i respostes amb l’únic polític azerbaidja­nès que apareix a les notícies, descomptan­t la vicepresid­enta, que resulta que és la seva dona, Mehriban Alíev.

L’Organitzac­ió per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) ha recordat una vegada i una altra a l’Azerbaidja­n que les regles del joc democràtic exigeixen l’accés de l’oposició als mitjans de comunicaci­ó. També ha denunciat l’atmosfera de coacció en la qual actua la premsa local. Així que Alíev, com aquell qui res, es va marcar una autèntica exhibició d’obertura, encara que limitada en el temps i l’espai.

La durada de l’embat en realitat va agafar per sorpresa i amb l’estómac buit una nombrosa representa­ció de la premsa russa, turca, ucraïnesa i europea, incloenthi aquest enviat especial. Menys sorpresa va causar que fos a través d’una pantalla gegant, encara que la pandèmia brindi l’excusa perfecta.

La loquacitat d’Alíev en cinc idiomes –en va fer servir quatre– és digna del seu llunyà predecesso­r en la presidènci­a del Moviment dels països no alineats, Fidel Castro. També a la del seu immediat antecessor –el veneçolà Nicolás Maduro, en comparació amb el qual és un autèntic intel·lectual–. Tot i això, a diferència del primer, el seu discurs no és simple demagògia, perquè va acompanyat dels seus enormes recursos en hidrocarbu­rs. I a diferència del segon, d’un pragmatism­e i eficàcia en la gestió molt superiors, tot i que admet comparacio­ns en la seva desconfian­ça cap a la pluralitat. Això sí, Alíev fa temps que va substituir les estàtues de Lenin que poguessin quedar

 ?? AFP ??
AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain