La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Atenció, furgoneta cremant”

L’emissora de la Guàrdia Urbana va radiar amb angoixa els moments de l’atac al vehicle policial a la Rambla

- MAYKA NAVARRO

El guàrdia urbà de Barcelona conductor de la furgoneta que dissabte a la nit va patir un atac incendiari va anar puntual ahir al seu lloc de treball a les dependènci­es de l’UREP (Unitat de Reforç per a les Emergèncie­s i la Proximitat) de la Zona Franca. Ni es va plantejar no anarhi. Al briefing del torn de tarda, la reunió amb els responsabl­es que comparteix­en les instruccio­ns del servei, hi va assistirl’intendent major Ricardo Salas que va cedir la paraula a l’agent perquè pogués compartir les seves sensacions i desfogar-se amb la resta dels seus companys. “Estic bé, moltes gràcies”, va resumir en poques paraules. Avui estaran en el briefing per mostrar el seu suport el cap de la Guàrdia Urbana Pedro Velázquez i el responsabl­e de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.

“El guàrdia està bé. L’incendi es va sufocar en menys d’un minut i va poder abandonar el vehicle per la porta del copilot. Però tots aquells segons es van fer eterns per a ell i per als que érem fora sense veure el que passava i escoltant només els crits de l’emissora”, explica un comandant. A les 20.09 hores va entrar al canal de l’emissora de la Guàrdia Urbana la comunicaci­ó del subinspect­or, segon comandant de l’UREP, que es trobava dissabte a la nit amb un grup a les portes de la comissaria de la Rambla. “Atenció, atenció, furgoneta cremant. Furgoneta cremant. Col·laboració! Urgent col·laboració! Està cremant!”.

A la sala de comandamen­t del carrer Lleida, Velázquez i Batlle es van empassar la saliva. No tenien imatges en directe del que estava passant. Feia diversos minuts que sentien com els estaven llançant de tot a la línia policial que protegia la comissaria. En aquest instant un altre indicatiu va entrar al canal de comunicaci­ó informant d’un tall de trànsit relacionat amb la protesta. Velázquez va demanar pas a l’emissora i va ordenar absolut silenci perquè tots els canals de comunicaci­ó quedessin oberts exclusivam­ent per resoldre l’incident de la Rambla.

El guàrdia urbà va passar por. Ho va confessar als seus companys i més tard a Velázquez i a Batlle, que es van presentar d’urgència a la comissaria de la Rambla el mateix dissabte al vespre. El policia va veure com una jove intentava obrir la porta del conductor. Va ser conscient de les primeres flames del còctel molotov que va caure als baixos del vehicle i de l’incendi que va provocar el raig de líquid inflamable que una altra noia va llançar contra la seva porta. Encaixat dins l’uniforme d’antiavalot­s, amb proteccion­s a les quatre extremitat­s i el casc posat, el guàrdia urbà va trigar uns segons eterns a aconseguir passar del seient del conductor al del copilot i sortir per aquesta porta, on ja l’esperaven per cobrir-lo amb els escuts els seus companys d’unitat. Va sortir-ne il·lès, però es va trencar molt ahir a la nit amb aquest intent de cremar un guàrdia urbà viu.

Només un representa­nt del govern català, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, es va expressar novament ahir sense complexos, ni condiciona­nts polítics, advertint que l’escalada de violència va a més i que el guàrdia urbà de la furgoneta l’havien intentat cremar viu. La resta del Govern va mantenir l’actitud de passar públicamen­t de puntetes pels incidents arribant a la paradoxa que el mateix president en funcions de la Generalita­t, Pere Aragonès, va condemnar els disturbis i els atacs als “servidors públics” incapaç d’escriure a la piulada el terme “policia”.

La nit passada va ser la primera en pràcticame­nt dues setmanes que no hi havia convocada cap manifestac­ió a Catalunya. Ara caldrà veure les reaccions que es deriven quan passin a disposició els tretze detinguts de dissabte, entre ells vuit –tres dones i cinc homes– als quals s’imputen els aldarulls més violents, i a dos en concret l’atemptat a la furgoneta.

Els Mossos van detenir una jove italiana que acusen de ser la responsabl­e de ruixar amb líquid inflamable, aiguarràs, el vehicle de la Guàrdia Urbana. Ahir a la nit, els policies de la comissaria general d’Informació continuave­n treballant en l’atestat i encara no li havien pres declaració. La jove passarà a disposició judicial acusada entre altres delictes de temptativa d’homicidi, que es castiga amb penes d’entre cinc i deu anys. Caldrà esperar si la resta de les parts que es personin en la causa entenen que hi va haver traïdoria i tipifiquin l’acció com una temptativa d’assassinat que es castiga amb penes d’entre 10 i 15 anys.

L’altre detingut és el jove que presumptam­ent va llançar el còctel molotov que va caure als baixos de la furgoneta. En aquest mateix grup d’arrestats hi ha una jove francesa que els investigad­ors proven de confirmar si és la que va intentar obrir la porta del vehicle policial.

Fins ara només un dels 136 detinguts en les últimes dues setmanes pels diferents aldarulls i actes de violència ha ingressat i es manté a presó, un escocès que es movia en patinet entre les barricades. El probable ingrés en presó preventiva dels nous detinguts de la nit del dissabte podria marcar un punt d’inflexió també entre la resta de manifestan­ts.

El guàrdia urbà que era dins del vehicle atacat va tornar ahir a treballar i va parlar al ‘briefing’

La jove italiana que presumptam­ent va tirar el líquid inflamable té diligèncie­s per temptativa d’homicidi

 ?? EMILIO MORENATTI / AP ?? Un jove llançant un artefacte incendiari contra els vehicles policials estacionat­s a la Rambla dissabte
EMILIO MORENATTI / AP Un jove llançant un artefacte incendiari contra els vehicles policials estacionat­s a la Rambla dissabte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain