La Vanguardia (Català-1ª edició)

HUMITAT-STOP

-

Al terreny econòmic i social tenim moltes coincidènc­ies però el Govern ha de basar-se en la reconstruc­ció econòmica i social i la CUP prefereix governar amb Junts, això ens fa incompatib­les, per les seves polítiques i per la seva deriva nacionalis­ta excloent.

I al terreny nacional?

La via per resoldre el conflicte és el diàleg, no la confrontac­ió.

Aquí també xoquen els objectius d’ERC i PSC. El pacte que vostè impulsa enterra aquest eix polític?

Cal resoldre el problema. La taula de diàleg és

LES NEGOCIACIO­NS “Estem valorant si presentem candidat a presidir el Parlament”

INCOMPATIB­ILITATS “El bé del país és que Junts es quedi fora del Govern, no hi serem on siguin ells”

l’eina per canalitzar un acord. No li demanaríem mai a ningú que renunciï a les seves aspiracion­s.

Què hauria de fer el Govern central en dues setmanes per impulsar el Govern que proposa?

Els indults han de ser aliens a la conjuntura política. Hi ha persones que fa més de tres anys que són a la presó amb una sentència injusta. Serà més fàcil que la taula de diàleg funcioni si són al carrer.

El PSOE no aprofita la conjuntura?

El PSOE s’equivoca. No té sentit tanta dilació amb els indults o la reforma del Codi Penal. Parlem de començar a tancar una ferida que pateix tot el país, no només els independen­tistes.

La taula de diàleg ha de tenir la mateixa estructura que a l’inici?

El que necessitem és que tingui un calendari i un pla de treball, i que qui hi participi hi cregui de veritat, no com Junts. I cal reactivar la taula de partits catalans, que vagi en sintonia.

L’objectiu principal és deixar Junts fora del Govern?

N’és un. L’objectiu és reconstrui­r Catalunya a escala econòmica i social i tancar la ferida al terreny nacional, i Junts no hi ajuda. Junqueras deia que no volia escollir entre els comuns o Junts pel bé del país. Per mi, el bé del país és que Junts es quedi fora del Govern.

Qui ha de presidir el Parlament?

Estem valorant si presentem el nostre propi candidat.

Ho plantejara­n com a condició en les negociacio­ns?

Si crec que Junts és un problema per a la reconstruc­ció de Catalunya, no entraré en cap fórmula en què participin. És important que funcioni la Mesa del Parlament i el Govern, i que no hi sigui Junts.

En l’Executiu que reivindica, quines àrees de govern voldria tenir?

Abans de repartir departamen­ts cal parlar de polítiques. Òbviament sabem quina és la nostra proporció i no demanem ni més ni menys que el que ens toca.

I si no qualla, quina seria la seva actitud? Negociarie­n altres pressupost­os?

El 2020 vam fer un exercici de responsabi­litat. Ara ERC ha de triar: si porta el país a un Govern fracassat o li dona una sortida per l’esquerra a les crisis. No pot ser que ERC cometi la irresponsa­bilitat de pactar amb Junts i demani responsabi­litat a la resta.

Hi haurà un cordó sanitari a Vox? Aspirava a tenir una dreta compromesa amb la democràcia que participés d’aquest cordó sanitari. Sembla que no és així. De moment, ERC, Junts, la CUP, el PSC i nosaltres tindrem estratègia conjunta.

Salvador Illa però també Pedro Sánchez han equiparat Vox i Junts.

És un error. No m’agrada la deriva de Junts però no frivolitza­ria amb una extrema dreta que fomenta l’odi, que és negacionis­ta de la violència masclista o del canvi climàtic... No compararia els hereus del feixisme amb Junts.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain