La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Demano generosita­t a Illa i a Sánchez, al Govern central li convé el pacte ERC-comuns”

Jéssica Albiach, líder d’En Comú Podem

- ISABEL GARCIA PAGAN

Dues setmanes després de les eleccions, els contactes continuen i els vetos entre formacions també. Jéssica Albiach proposa un Govern en minoria d’ERC i comuns amb el suport extern del PSC al·legant que milloraria la col·laboració entre governs.

Manifestac­ions a què dona suport el seu espai polític, com la de dissabte, conviuen amb la violència de carrer.

La violència no és mai el camí. Saquejar o cremar un vehicle amb una persona dins no té res a veure amb el dret de manifestac­ió i no té cabuda en la nostra manera de veure les coses.

Com es frenen aquests aldarulls?

Cal garantir el dret de manifestac­ió i la llibertat d’expressió i atacar les causes de fons: limitar el preu del lloguer, eliminar el delicte d’injúries a la corona i oferir horitzons de futur als joves.

I els Mossos?

Fa falta un debat assossegat sobre el model d’ordre públic. Però hi ha coses evidents: és una aberració perdre un ull en una manifestac­ió. El foam s’ha de prohibir i les actuacions han de ser proporcion­ades.

Què li fa pensar que la seva proposta de Govern en minoria ERC-comuns amb el suport del PSC sortiria endavant?

Demano coratge a ERC. I al senyor Illa, però també a Pedro Sánchez, els demano generosita­t. Ja no és moment de bloqueig i vetos, sinó de demostrar que hi ha un altre camí possible.

És un tripartit per passiva, del qual tant ERC com PSC han renegat.

Aquesta és la via per resoldre la situació i evitar que Junts estigui al Govern. Necessitem un govern estable i l’única manera de sumar 68 escons és aquesta fórmula.

Un pacte ERC-Junts-CUP suma més. Quim Torra va dir fa un any que no hi havia lleialtat entre els socis...Què ha canviat perquè diguin que aquesta vegada sí que ho faran bé? Catalunya porta una dècada perduda i no podem perdre més temps.

Demana que Illa renunciï a la presidènci­a.

No és una qüestió de preferènci­es, sinó de correlació de forces. Pere Aragonès pot escollir entre repetir una fórmula que ha fracassat o provar-ne una altra que pot donar resposta a les necessitat­s del país.

La suma d’escons seria la mateixa si fos ERC qui es quedés fora.

ERC va ser generosa i es va involucrar en la governabil­itat d’Espanya, ara toca pensar què li convé al Govern central, que és consolidar la majoria plurinacio­nal i progressis­ta que està reflectida en el Parlament i amb correlació en la Generalita­t.

Oriol Junqueras diu que els seus projectes són antagònics.

Demanem que uns i altres entrin en raó. Estic segura que ERC vol el millor per al país, però estan atrapats amb Junts. Els volen condiciona­r fins i tot com relacionar-se amb el Govern central i la seva acció al Congrés.

Diu que aquest pacte convé al Govern central. Lliga la seva estabilita­t a la Generalita­t?

Catalunya no podrà avançar si no hi ha a l’altre costat un Govern que aposti per la plurinacio­nalitat i que cregui en la cooperació de les administra­cions. És una necessitat mútua.

No es podria entendre com una submissió catalana?

En cap cas. Sotmesos ho estem ara. Si volem que Catalunya impulsi una reforma del finançamen­t, necessitem dialogar de tu a tu amb el Govern central.

La suma ERC-comuns a la Generalita­t donaria més força a Podem?

No ho plantegem en termes de partit. Un Govern progressis­ta a Catalunya és positiu per als catalans i, òbviament, la nostra participac­ió en el Govern espanyol és positiva per a la resta de l’Estat. Ho hem vist amb els ERTO o l’ingrés mínim vital.

Per què en la seva proposta de Govern progressis­ta no hi inclou la CUP?

MISSATGE AL PSC “ERC va ser generosa i es va involucrar en la governabil­itat d’Espanya”

L’ORDRE PÚBLIC “El foam s’ha de prohibir i les actuacions dels Mossos han de ser proporcion­ades”

 ?? XAVIER CERVERA ?? Després de la primera ronda de contactes, Jéssica Albiach ha posat sobre la taula la seva proposta de Govern ERC-comuns
XAVIER CERVERA Després de la primera ronda de contactes, Jéssica Albiach ha posat sobre la taula la seva proposta de Govern ERC-comuns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain