La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ANC crida a no desaprofit­ar el “grandíssim resultat” del 14-F

Paluzie exigeix unitat a Esquerra, Junts i CUP tot i les diferèncie­s estratègiq­ues

- SERGI QUITIAN

Hores després dels incidents de dissabte a la nit al centre de Barcelona, la plaça Catalunya va acollir ahir una manifestac­ió de to molt diferent. Milers de persones –3.000, va informar la Guàrdia Urbana; 10.000, segons l’organitzac­ió– van assistir a la crida de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per reivindica­r la majoria de l’independen­tisme en vots i escons a les eleccions del 14-F.

“Ja som un 52%”, va ser el missatge més repetit. Una “fita” que la mateixa ANC s’havia fixat com a punt d’inflexió en el seu full de ruta i a partir de la qual l’entitat va insistir en la seva exigència a ERC, Junts i la CUP que es posin d’acord per a un “govern de concentrac­ió independen­tista” que faci passos decidits cap a l’autodeterm­inació al marge de la resposta de l’Estat.

“El poble ha complert, donant una victòria clara i contundent a l’independen­tisme malgrat el desànim, la divisió i una pandèmia i crisi social i econòmica duríssima”, va aplaudir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, per avisar Esquerra, JxCat i la CUP que “no es pot desaprofit­ar aquest grandíssim resultat”.

És per això que Paluzie va reclamar que ara “els electes actuïn en justa correspond­ència”. “Només un govern de concentrac­ió independen­tista permetrà avançar cap a la independèn­cia, és tan senzill com això”, va argumentar, interpel·lant ERC, Junts i la CUP, i esborrant de l’equació els comuns. L’Assemblea s’alinea així amb les tesis de la formació de Carles Puigdemont per circumscri­ure qualsevol pacte exclusivam­ent a les forces independen­tistes sense En Comú Podem, amb qui els republican­s, en canvi, també es volen entendre.

Paluzie va precisar que “no es tracta només que hi hagi un acord de govern” entre independen­tistes com el que ja hi ha hagut a les últimes legislatur­es. “No s’ha avançat gaire”, va retreure, en aquest sentit. “El que cal és un govern que es construeix­i des de la base de la confiança i el projecte comú”, va explicar.

En aquesta línia, la presidenta de l’ANC va dir “ser conscient” que les tres forces independen­tistes amb representa­ció parlamentà­ria tenen “estratègie­s diferents pel que fa a la manera i el mètode per culminar la independèn­cia”. “Però es comparteix l’objectiu”, va voler emfatitzar.

L’objectiu de l’ANC no és el que exploren els partits independen­tistes al voltant d’un referèndum acordat i una llei d’amnistia. “Les dues coses depenen de la voluntat de l’Estat i sabem que no passaran, mirem la realitat de cara, com vam fer l’1-O, i comencem a preparar-nos per a un nou exercici real d’autodeterm­inació que implicarà confrontac­ió noviolenta des de la desobedièn­cia civil i institucio­nal”, va defensar Paluzie.

“I que acabi amb una declaració d’independèn­cia que aquesta vegada sí que ens porti a la república catalana”, va completar davant l’aplaudimen­t dels concentrat­s, congregats a l’aire lliure i amb mascareta, sí, però amb poca distàncies de seguretat per la covid tot i les contínues crides de l’organitzac­ió a vigilar i mantenir els espais.

L’Assemblea no confia en un referèndum pactat i aposta per la confrontac­ió i la desobedièn­cia

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Unes 3.000 persones, amb mascaretes però sense distància, van assistir a l’acte de l’ANC a la plaça Catalunya
ANA JIMÉNEZ Unes 3.000 persones, amb mascaretes però sense distància, van assistir a l’acte de l’ANC a la plaça Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain