La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llarga ombra d’Intxaurron­do

Les últimes gravacions han recordat el període més fosc d’aquesta caserna de la Guàrdia Civil a Sant Sebastià

- ANDER GOYOAGA Bilbao

La recent mort de l’exgeneral Enrique Rodríguez Galindo i els enregistra­ments publicats la setmana passada sobre la mort de Mikel Zabalza i el cas Lasa i Zabala han tornat a treure a la llum pública l’etapa més fosca de la caserna d’Intxaurron­do. Els guàrdies civils que hi van estar destinats viuen amb incomodita­t les notícies que remunten a aquells anys i posen en relleu el context en què vivien. Al pol oposat, una part de la societat basca continua veient amb més que desconfian­ça aquest enclavamen­t.

Les conseqüènc­ies positives del nou temps que viu Euskadi són patents a tots els racons de la geografia basca. També a Intxaurron­do, tot i que va a un altre ritme. Quan es qüestiona els qui hi van viure sobre alguns casos atroços vinculats a la caserna, al·ludeixen a les ferides relatives a la seva vivència personal, els comandos desarticul­ats o parlen dels “100 d’Intxaurron­do”. Es refereixen als 92 guàrdia civils que ETA va matar a Gipuzkoa, la majoria vinculats a aquesta caserna. I aquesta descarnada realitat condiciona el diàleg sobre el passat i el present d’aquest enclavamen­t.

En alguns casos, tot i això, reconeixen excessos i alguna cosa més que això: greus vulneracio­ns dels drets humans. En d’altres, prefereixe­n no entrar en la qüestió o expliquen que es va tractar d’“estigmatit­zar” la caserna, “engrandint els fets per justificar el terrorisme i desacredit­ar la lluita antiterror­ista”.

Juan Luis és un dels agents que defensa aquesta tesi. Va arribar al País Basc el 1991, després de passar per l’Acadèmia de Baeza i per un poble de Madrid. Amb 21 anys es va plantar a la caserna d’Irun. Al cap de poques setmanes va patir un atemptat que li va deixar “importants seqüeles” i el va fer “agafar por”. Després d’un breu retorn a Madrid, el 1995 va tornar a Euskadi, a Intxaurron­do.

“Sortir era perillós i vivíem ficats a la caserna, que era com una ciutat. Fins i tot a dins, ens van atacar amb llançagran­ades. La tensió que vivíem, el conegut com a síndrome del nord, contrastav­a amb la impressió que ens va causar viure en una terra que ens semblava màgica”, explica.

En aquells anys van arribar a conviure 3.000 guàrdies i familiars a Intxaurron­do. Avui, tot i això, un percentatg­e important del miler d’agents de la Guàrdia Civil destinats a Gipuzkoa viu amb les seves famílies fora de la caserna. “La situació no té res a veure”, diuen.

Fill d’un guàrdia civil destinat allà des de principis dels anys vuitanta, José Domínguez va passar la seva infantesa i adolescènc­ia a la caserna. És dels que opina que es van fer “coses molt malament”, tot i que considera que s’ha creat “un mite” al voltant d’Intxaurron­do. Els records sobre els seus vint anys en aquest aquarteram­ent estan esquitxats de vivències poc comunes i la constataci­ó que no va viure “una infantesa normal”. “Al barri m’han pegat molt per ser fill de picoleto, però vaig ser un nen feliç. Després a l’escola vaig fer amics de totes les ideologies i, amb respecte, sempre ens hem avingut”, assegura.

En tot cas, es mostra escèptic sobre la conveniènc­ia de posar a sobre de la taula qüestions sense tancar que, com s’ha vist durant els

Els qui van viure a la caserna donostiarr­a al·ludeixen als 92 agents assassinat­s per ETA a Gipuzkoa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain