La Vanguardia (Català-1ª edició)

Insolidari­tat mundial contra la covid

-

Al món s’han administra­t 225 milions de dosis de vacunes en cent països. Però el ritme de vacunació és encara molt lent i, així mateix, molt desigual per poder posar fi aviat a una pandèmia que ha ocasionat ja més de 2,5 milions de morts al món. Per això el president de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha fet una crida a la comunitat internacio­nal per augmentar de manera urgent la producció de vacunes contra la covid i així assolir el més ràpidament possible una immunitat de ramat a escala mundial. Aquesta crida es produeix després que el Consell de Seguretat de l’ONU s’hagi pronunciat per unanimitat a favor de garantir un accés equitatiu de ciutadans i països a la vacunació.

Perquè l’acord del Consell de Seguretat de l’ONU no quedi només en paraules, com passa amb tants d’altres, és crucial que es tradueixi en mesures concretes. L’augment dràstic de la producció de vacunes, segons el parer de l’OMS, exigeix posar-les a fabricar immediatam­ent al màxim nombre possible de laboratori­s disponible­s. Els actuals fabricants que ja distribuei­xen vacunes, com Pfizer Biontech, Moderna, AstraZenec­a i, des de divendres, també Johnson & Johnson, han fet un enorme desplegame­nt per intentar arribar al màxim nombre possible de ciutadans i països. El mateix han fet amb les seves vacunes els fabricants de la Xina i de Rússia. Però no n’hi ha prou. Caldria incorporar a aquest enorme procés científic, industrial i logístic

Els països rics i les farmacèuti­ques s’oposen a compartir patents per accelerar la vacunació

–que sens dubte constituei­x una fita històrica de primer ordre– noves instal·lacions fabrils. Per a això, però, seria necessari que els esmentats laboratori­s renunciess­in temporalme­nt a les seves patents per cedir-les, en el marc d’un pla coordinat internacio­nalment per a la fabricació i distribuci­ó de vacunes a tot el món.

L’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC) es reuneix avui i demà per debatre una proposta de l’Índia i de Sud-àfrica per aixecar provisiona­lment el dret a la propietat intel·lectual de les vacunes contra la covid. Ara bé, això xoca amb la ferma oposició de la indústria farmacèuti­ca, a la qual donen suport tant la UE com els Estats Units i Suïssa. Argumenten que cedir les patents gratuïtame­nt, encara que sigui de forma temporal, impediria a les companyies farmacèuti­ques de recuperar les inversions que han realitzat per al desenvolup­ament de les vacunes i això desincenti­varia la investigac­ió privada de cara al futur.

També afirmen que les companyies farmacèuti­ques que han descobert les vacunes són les més ben preparades per fabricarle­s i fer-les arribar a tothom que les necessiti. El cert, tot i això, és que l’acaparamen­t de vacunes que fan els països rics, Rússia i la Xina per protegir la seva població impedeix l’accés equitatiu de la resta de països a la immunitzac­ió global que promou l’ONU i fa impossible acabar amb la covid a escala mundial, la qual cosa significa mantenir-la com a amenaça constant per a tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain