La Vanguardia (Català-1ª edició)

Petites, mitjanes: decisives

- Antoni Puigverd

Madrid, 20 de juny del 2020. La primera onada de la pandèmia ha afluixat i al Congrés s’ha constituït una comissió per a la Reconstruc­ció Econòmica. El ponent és gairebé un desconegut del gran públic. Una cinquanten­a d’anys, cabell argentat, respectuós però molt enèrgic, parla amb gran convencime­nt als diputats. La intervenci­ó està penjada a YouTube. A primera fila, una exministra: teclejant el mòbil amb passió lúdica. Antoni Cañete, el ponent, parla com a representa­nt dels petits i mitjans emprenedor­s. Però no és un síndic convencion­al (i encara menys un lobbista). Té una excepciona­l (per insòlita) consciènci­a col·lectiva i es proposa salvar el vaixell general de l’economia amb la veu i la força del petit empresaria­t.

Per avançar amb innovació, reclama coneixemen­t, però sobretot formació profession­al. Constata una anomalia: els claustres decideixen els programes de les FP al marge de les necessitat­s empresaria­ls; i reclama que les empreses puguin ser formadores. “La formació profession­al és l’element de competitiv­itat més important del país”, diu. Podríem afegirhi: el que diferencia la competitiv­itat espanyola de l’alemanya no és la psicologia col·lectiva, sinó la formació profession­al i el preu de l’energia.

Cañete reclama un pla espanyol de reindustri­alització basat en la millora de la fiscalitat, l’acceleraci­ó del corredor mediterran­i i l’accés de les empreses petites a la compra pública. Però sobretot exigeix una solució del gran pes mort que suporten les pimes: la morositat, que, en temps de covid, equival a lluitar contra un monstre amb les mans lligades a l’esquena. S’ha obligat les empreses a endeutar-se a l’ICO per afrontar les restriccio­ns de la pandèmia, quan l’eliminació de la morositat seria mil vegades més eficaç: les administra­cions deuen a les pimes 14.000 milions. I les empreses cotitzades, sense problemes de liquiditat, els deuen 122.000 milions! Si no es parla d’aquest escàndol és perquè les grans empreses (decisives en el relat de la vida econòmica) estan encantades amb aquesta paradoxa escandalos­a: el peix petit finança el gros.

Malgrat la covid, se salvarien moltes empreses amb el capitalism­e inclusiu que propugna

Pimec: sense avantatges per a grans empreses als mercats regulats, sense monopolis que encareixen els preus. Igualtat d’oportunita­ts, preus justos i responsabi­litat ambiental són els objectius de Cañete, que reclama per a les pimes la veu que els correspon a l’àgora institucio­nal: són el 99,8% de les empreses, el 70% de l’ocupació privada, el 60% del PIB.

Uns mesos després d’aquesta intervenci­ó al Congrés, Antoni Cañete ha accedit a la presidènci­a de la Pimec en unes eleccions que li disputava l’ANC, corrent independen­tista que, a més d’impulsar sindicats i patronals alhora (cosa que inevitable­ment fa pensar en els sindicats verticals del franquisme), ha demostrat que no coneix el teixit del país. La Pimec del veterà Josep González ha estat una veu inclusiva en el desert del nostre polaritzad­íssim present. Durant els darrers deu anys, la Pimec ha estat acumulant una formidable cultura basada en la innovació tecnològic­a, l’estalvi energètic i el perfeccion­ament de la governança empresaria­l. Cañete, que era a la sala de màquines, serà la cara visible d’una organitzac­ió catalana que ha madurat fins a inspirar una nova cultura empresaria­l a tot Espanya. Si ahir Enric Juliana parlava de la revolució de l’hidrogen verd i de la reindustri­alització entorn del liti, si Seat ultima una gran notícia, també el pas endavant de les pimes és una seriosa promesa d’esperança. D’elles depenen la cohesió social, la bona salut del mercat de treball i un reformisme energètic i econòmic que seran essencials per superar aquesta època de nihilisme que incendia els nostres carrers amb la bandera de l’amargor i la desesperan­ça.

Les pimes: promesa d’esperança enmig del nihilisme que incendia els carrers

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain