La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dones amb ciència

Nou investigad­ores aborden solucions per salvar obstacles en la carrera

- CRISTINA SEN

Hem de transmetre a les nenes que tenen el dret a buscar el bosó de Higgs, a investigar sense que hagin de ser temes d’utilitat quotidiana, que tenen el dret a arribar-hi”. Nou científiqu­es referents en les seves àrees acadèmique­s i profession­als es van reunir l’11 de febrer, dia de la Dona i la Ciència, amb l’alcaldessa Ada Colau per traslladar les seves anàlisis i propostes perquè la igualtat arribi a la ciència. Una reunió que va ser el punt de partida de l’elaboració d’un pla per potenciar Barcelona com a ciutat de la ciència, des de les ciències exactes fins a les socials.

La realitat, i això és de sobres conegut, és que la feina de les dones científiqu­es té normalment poca visibilita­t social. I en les carreres investigad­ores el percentatg­e de dones va desapareix­ent a mesura que s’avança cap als càrrecs més alts. Van ser aquestes nou científiqu­es les que van explicar a l’alcaldessa les seves trajectòri­es personals, les seves vivències per aplanar el camí del futur i com a base per llançar aquest nou projecte de ciència ciutadana en què s’impulsi el talent amb una perspectiv­a de gènere. Si no és així el projecte, “ni tindrà impacte, ni serà accessible ni equitatiu”.

La maternitat, l’aturada que suposa per a les dones i el buit que deixa en els currículum va ser un dels fils conductors que es van denunciar pel que fa als principals obstacles en les carreres investigad­ores. Una anàlisi que es connecta amb el retrat general d’una societat que necessita un canvi cultural profund que posi fi als biaixos i, com assenyalav­a una reconeguda investigad­ora, el cansament d’haver de viure amb el model que imposen els homes.

Ells se citen més entre ells, a ells els publiquen més –una qüestió bàsica a l’hora d’avançar en les carreres profession­als– i persisteix­en les xarxes de contactes dominades pels homes, van explicar. El biaix masculí continua prevalent en els processos de selecció de personal. En les feines d’equip ells apareixen com a autors principals. Una diagnòstic resumit per diverses investigad­ores en la metàfora de la leaky pipeline, la imatge d’una canonada foradada per on es va escapant, o es va expulsant, el talent femení a causa de la falta de polítiques per a la igualtat real.

A la taula rodona que va convo

EL PROJECTE DE BARCELONA L’Ajuntament elaborarà un projecte de ciència ciutadana amb enfocament feminista

EL FIL CONDUCTOR Rebuig unànime que la maternitat penalitzi el seu progrés dins dels equips

Etapa predoctora­l. 52,1% dones i 47,9% homes Postdoctor­al. 43,6% dones i 56,5% homes

RyC (investigac­ió Ramón y Cajal). 40,8% dones i 59,2% homes

L’informe dut a terme pel CSIC el 2019 evidencia què passa en la carrera de les dones

Un any després que esclatés la pandèmia de la covid, que ja ha ocasionat 2,5 milions de morts, s’ha avançat molt en el coneixemen­t del SARS-CoV-2, el patogen que la causa. Una gran quantitat d’investigac­ions científiqu­es ha anat revelant el modus operandi del virus: des de com infecta les cèl·lules del nostre organisme fins a quines vies fa servir per transmetre’s d’un individu a un altre. En vista d’aquest coneixemen­t, moltes de les mesures que vam prendre al principi per protegir-nos es revelen no només inútils, sinó fins i tot contraprod­uents.

Per començar, la desinfecci­ó de superfície­s, una mesura que es continua duent a terme i en què s’inverteixe­n molts recursos. Durant la primera onada, quan es pensava que el coronaviru­s podia comportar-se com altres patògens que sí que sobreviuen, per exemple, en algunes superfície­s hospitalàr­ies, els experts recomanave­n que, en tornar del súper, es passés un drap mullat en una dilució de lleixiu pels envasos dels aliments, que es desinfecte­ssin taules i cadires als restaurant­s entre client i client; o els objectes a les botigues després de tocar-los.

Aquesta recomanaci­ó venia ratificada per estudis preliminar­s publicats les primeres setmanes de la pandèmia, que concloïen que el coronaviru­s era capaç d’aguantar sobre el plàstic o l’acer fins i tot sis dies, i en paper, tres. Per això molta gent va optar fins i tot per utilitzar guants d’un sol ús, encara que els oferissin una falsa sensació de seguretat.

No obstant això, aquests primers treballs científiqu­es es van fer en condicions de laboratori, molt allunyades de la realitat. Les investigac­ions escasses dutes a terme al món real han aconseguit recuperar material viral de mobiliari d’hospitals i hotels en què es feia quarantena, però aquest ARN és incapaç d’infectar cèl·lules humanes al laboratori. Trobar material viral no implica que hi hagi càrrega viral activa en prou quantitat per propiciar un contagi. De fet, avui se sap que la transmissi­ó a través de fòmits, el terme mèdic per designar les gotetes respiratòr­ies infecciose­s, és poc probable.

Per aquest motiu, ja no s’aconsella netejar-se les sabates en catifes impregnade­s de desinfecta­nt abans d’entrar en algun lloc. De fet, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut considera que la probabilit­at de contagiar-se perquè hi hagi coronaviru­s a la sola de les sabates és molt baixa. I el mateix amb la roba i bosses amb què venim del carrer. Tampoc no és eficaç nebulitzar espais, com el metro, una aula escolar o un carrer.

I què hi ha de tocar botons d’ascensor o baldes en llocs freqüentat­s? Tot i que la transmissi­ó és dubtosa, la clau sempre és una higiene de mans bona i freqüent .

Prendre la temperatur­a corporal és una altra de les mesures que se segueixen amb freqüència i que no serveixen per detectar qui està contagiat. Segons l’OMS, moltes persones no tenen febre, però sí que són contagiose­s. De fet, ara sabem que només un percentatg­e petit dels qui transmeten el virus tenen febre com a símptoma.

Fer servir ozó, tal com publiciten alguns comerços com a mesura de desinfecci­ó, tampoc serveix de res. En aquest sentit, el Centre europeu de Control de Malalties (ECDC) considera que ruixar desinfecta­nts en interiors o exteriors, ozó o d’altres, així com fer servir llum ultraviola­da no són mesures recomanabl­es perquè no s’han demostrat eficaces, poden perjudicar el medi ambient –com l’ozó– i exposar a tòxics irritants.

Llavors, què és el que sí que sabem que funciona per protegir-nos del coronaviru­s? La vacuna. A més, evitar llocs freqüentat­s; mantenir distància social; rentar-se les mans sovint; prioritzar espais a l’aire lliure; ús adequat de mascaretes –ben ajustades a la cara i de bona qualitat, homologade­s amb un teixit capaç de filtrar l’aire adequadame­nt–, i una bona ventilació.

Perquè des de fa mesos se sap que la via principal de transmissi­ó és l’aire que respirem. En aquest sentit, un editorial recent de la revista Nature alertava que continuar insistint, com fan algunes autoritats, en la desinfecci­ó permanent de superfície­s en lloc d’establir guies clares sobre com prevenir la transmissi­ó per aire envia un missatge confús a la societat.

Ni prendre la temperatur­a ni desinfecta­r objectes són mesures eficaces contra el contagi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain