La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cap a una nova generació de noies tecnocient­ífiques

L’IES Sunsi Móra aconseguei­x igualtat en matèries Steam

- CARINA FARRERAS

Què passa quan un institut de secundària decideix estratègic­ament treballar les matèries des d’una perspectiv­a Steam i de gènere? Doncs que es donen fenòmens curiosos com ara que, aquest curs 2020-2021, a batxillera­t, al científic i tecnològic, s’hi apunten tant nois com noies. I també passa que a 4t d’ESO, 14 dels 17 alumnes amb optatives de matèries científiqu­es, tecnològiq­ues o matemàtiqu­es són noies. I també passa que 16 de 20 adolescent­s de 1r d’ESO, nois i noies, dibuixen dones científiqu­es quan se’ls demana un dibuix d’un profession­al científic...

Certament poc habitual, però no és casual. L’institut Sunsi Móra, de Canet de Mar, on es donen aquestes circumstàn­cies, respira aire Steam (science, technology, engineerin­g, arts and maths). Es tracta d’un centre públic innovador, nascut el 2013, que té 310 alumnes, 32 professors i una clara voluntat d’educar joves preparats per als desafiamen­ts del segle XXI. A més de Steam, treballa en els àmbits humanístic i d’expressió, amb una directriu especial a les llengües estrangere­s (amb intercanvi d’estudiants a la Xina, per exemple).

Cada any aquest centre “desconstru­eix” el currículum, per fer servir el vocabulari dels cuiners innovadors, i el reelabora integrant matèries i continguts de manera transversa­l i amb perspectiv­a Steam. Per exemple, fa unes setmanes els alumnes de batxillera­t van rebre la visita de José María Garcés Jarque, que ha estat cap de la secció de medicina interna i malalties infecciose­s de l’hospital del Mar, a Barcelona, durant 40 anys, professor de la UAB i cooperant a Moçambic. Aquest any els estudiants estan immersos en una anàlisi científica ètica sobre el tracte diferencia­l que reben diverses parts del món en relació amb les epidèmies i les vacunes. I per això, doncs, aquesta visita. En el projecte Pandèmies del Nord, pandèmies del Sud, es comparen la malària amb la covid i es recullen aproximaci­ons científiqu­es i socioeconò­miques, a més de la reflexió ètica sobre les desigualta­ts al món.

Els professors no imparteixe­n lliçons magistrals, sinó que acompanyen en el procés d’adquirir coneixemen­ts sobre la proposta inicial. Aquí hi caben tota mena de continguts curricular­s, objectiu de l’aprenentat­ge acadèmic, en matèries com ara les tres llengües obligatòri­es, ciències del món contempora­ni, matemàtiqu­es, biologia, química, història...

Així mateix compleix amb un dels objectius del centre: la interrelac­ió amb l’exterior. Fins i tot en temps de pandèmia això és possible i els docents han convidat especialis­tes, de manera presencial o en línia, amb una tria esbiaixada a favor de dones científiqu­es i enginyeres que serveixin de referent a les estudiants. I s’ha procurat mantenir les visites a centres d’investigac­ió, empreses i entitats diverses (Sincrotró ALBA, Parc Científic de Barcelona, etcètera).

Sunsi Móra és un dels 50 centres referents a Catalunya de Steamcat, promogut per la Generalita­t. Les metodologi­es didàctique­s associades a aquest programa es caracterit­zen perquè són significat­ives i contextual­itzades en l’entorn de l’alumnat, crítiques (analitzen i prenen posició), proactives i d’autorespon­sabilitat de l’aprenentat­ge per part de l’alumne.

Aquesta visió de centre ha aconseguit, juntament amb altres factors, incorporar les noies en un àmbit que no solien triar. La direcció del centre està esperançad­a quan comprova canvis molt significat­ius en els nous cursos de l’ESO, fruit del treball de les escoles de primària.

4T D’ESO En el curs A, amb optatives de ciències i tecnologie­s, hi ha 14 noies i 3 nois

1R D’ESO La direcció detecta una determinac­ió nova en les noies, per la tasca de primària

 ?? IES SUNSI MÓRA ?? Alumnes de l’institut Sunsi Móra, centre referent Steam per al Maresme
IES SUNSI MÓRA Alumnes de l’institut Sunsi Móra, centre referent Steam per al Maresme
 ?? IES SUNSI MÓRA ??
IES SUNSI MÓRA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain