La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA autoritzen l’ús de la vacuna d’una dosi de Johnson & Johnson

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Johnson & Johnson (J&J) començarà a distribuir als Estats Units la seva vacuna d’una sola dosi aquesta setmana que ve.

Aquesta és la promesa que va fer l’empresa si el regulador de l’administra­ció nord-americana d’Aliments i Fàrmacs (FDA, per les seves sigles en anglès) li concedia l’aprovació d’emergència. L’autoritzac­ió es va produir la nit d’aquest dissabte, després que una comissió científica n’avalés l’eficàcia i la seguretat a l’hora de prevenir el contagi de la covid.

Això suposa que els EUA tindran tres vacunes en marxa, atès que ja s’han inoculat més de 50 milions de dosis dels sèrums produïts per Pfizer-Biontech i Moderna. Aquests dos immunògens, a diferència de la monodosi ara aprovada, necessiten dues injeccions.

“L’aprovació d’aquesta vacuna amplia la capacitat de vacunació, que és la millor prevenció contra el coronaviru­s i ajuda en la lluita contra la pandèmia”, va afirmar Janet Woodcock, comissiona­da interina de l’FDA.

Ja s’han inoculat més de 50 milions de dosis dels sèrums produïts per Pfizer-Biontech i Moderna. Segons Jeff Zients, coordinado­r a la Casa Blanca contra la covid, Johnson & Johnson disposa de quatre milions de dosis ja preparades per distribuir. El seu compromís és que la disponibil­itat ascendeixi a 16 milions més a finals de març, xifra inferior als 37 milions que havia previst a la seva agenda inicial.

El seu compromís actual consisteix a assolir 100 milions de dosis abans d’acabar el mes de juny. Aquesta xifra, combinada amb els 600 milions de dosis de Pfizer-Biontech i Moderna promesos per al juliol, farà que el país disposi d’un subministr­ament més que suficient per cobrir tots els nord-americans adults.

El sèrum de Johnson & Johnson, que incorpora l’avantatge d’una conservaci­ó en neveres convencion­als, ofereix una mitjana global de protecció d’un 66,9% al cap de 14 dies de la vacunació i d’un 66,1% al cap de 28 dies, percenatge­s que se situen bastant per sobre del que es requereix.

En els experiment­s s’ha demostrat un 72% de protecció als Estats Units i un 64% a Sud-àfrica, on s’ha detectat una mutació altament contagiosa que ara està provocant nombrosos casos.

Les anàlisis clíniques indiquen que l’immunogen assoleix un 86% d’eficàcia contra casos greus als Estats Units, mentre que baixa a un 82% en la comparació amb Sud-àfrica.

L’FDA va indicar que els estudis de camp mostren un perfil de seguretat elevat en aquest tercer sèrum sense que s’hagin identifica­t preocupaci­ons específiqu­es o efectes secundaris.

Però les autoritats sanitàries federals i estatals reconeixen que hi ha un cert nivell de preocupaci­ó per aquestes dades, que són inferiors a les proteccion­s de més d’un 95% de les altres dues vacunes. Això pot provocar que hi hagi gent que percebi la vacuna de J&J com una opció inferior, cosa que els experts descarten.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain