La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les transfusio­ns de plasma resulten ineficaces contra la covid

- JOSEP CORBELLA

Els resultats de deu assajos clínics que apleguen dades de més d’11.000 pacients demostren que les transfusio­ns de plasma són ineficaces per al tractament de la covid, segons una metaanàlis­i publicada el 26 de febrer a la revista mèdica JAMA.

Rebre plasma donat per persones que han passat la covid, i que per tant conté anticossos contra el coronaviru­s, no redueix la mortalitat com s’esperava ni accelera la curació de manera significat­iva, conclouen els autors de la metaanàlis­i.

Les transfusio­ns de plasma es van començar a utilitzar per al tractament de pacients hospitalit­zats per covid com a recurs d’emergència al principi de la pandèmia. En aquell moment encara no s’havien desenvolup­at fàrmacs contra el coronaviru­s ni s’havia comprovat si algun dels ja existents és eficaç.

L’Agència d’Aliments i Fàrmacs dels EUA (FDA) va autoritzar les transfusio­ns de plasma per al tractament de la covid al mes d’agost després de comprovar-se que no té efectes secundaris greus. Però faltava comprovar si la teràpia és eficaç.

Els organitzad­ors de l’assaig clínic Recovery –el que ha analitzat les transfusio­ns de plasma en un nombre més gran de pacients– van anunciar el 15 de gener que interrompi­en l’estudi perquè els resultats registrats fins aleshores indicaven que és ineficaç.

Després d’aquest anunci, un equip científic liderat per l’hospital Universita­ri de Basilea (Suïssa) i la Universita­t de Stanford (Califòrnia, EUA) ha sintetitza­t tota l’evidència científica sobre la qüestió en una metaanàlis­i. Han revisat les dades dels quatre assajos clínics ja publicats i de sis més que encara estan pendents de publicació –entre els quals, un de fet a Espanya i dirigit per metges de l’hospital Puerta de Hierro a Majadahond­a–.

En conjunt, la mortalitat ha estat un 2% més alta entre els pacients que van rebre plasma convalesce­nt que en els grups control, una diferència que no és estadístic­ament significat­iva. Si l’anàlisi es restringei­x als quatre assajos clínics publicats, han mort un 11,6% dels pacients que van rebre plasma de donant i un 12,7% dels pacients de grups control, una diferència que tampoc no és significat­iva.

Tampoc no s’han registrat diferèncie­s en l’evolució clínica dels pacients després de les transfusio­ns de plasma, en la necessitat de rebre ventilació mecànica o en la durada de l’ingrés hospitalar­i.

Els autors de la metaanàlis­i adverteixe­n que, ateses les limitacion­s dels assajos clínics, “la certesa de l’evidència és entre baixa i moderada per a la mortalitat i baixa per als altres indicadors”. Però conclouen que “el tractament amb plasma convalesce­nt no està significat­ivament associat amb un descens en la mortalitat ni amb cap benefici per a altres resultats clínics”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain