La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polèmica per la caça en espais concorregu­ts

La Diputació de Barcelona demana als caçadors que extremin la vigilància després d’un altre incident al parc del Garraf

- RAMON FRANCÀS Olivella

Tristesa, ràbia i impotència són els sentiments provocats pel tret d’un caçador que dissabte va matar al parc del Garraf la Riba, una femella d’una espècie escassa de poni. El caçador, que participav­a en una batuda de senglars autoritzad­a i senyalitza­da, va dir que va ser un error. L’animal mort era un dels set exemplars d’aquests petits cavalls que pasturen a Can Grau, en el marc d’un projecte de prevenció d’incendis i foment de la biodiversi­tat de la Fundació Miranda amb la Diputació de Barcelona.

La Fundació Miranda gestiona al Garraf el ramat salvatge d’aquests èquids de l’antiga raça pottoka que van ser rescatats d’un zoològic clausurat d’Almuñécar. Des de la fundació es creu que es tracta d’un “desafortun­adíssim accident i d’“una pèrdua molt greu i irreparabl­e, pel valor genètic i, sobretot, pel valor emocional i d’una vida”.

L’accident va passar a la zona de Puig de la Mola d’Olivella, davant “la mirada horroritza­da d’un grup de persones que gaudien d’un dia de caminar per la natura i de trobada casual amb els cavalls en llibertat”, segons afirma la Fundació Miranda. Aquesta entitat considera que “poder gaudir amb seguretat de la natura és un dret i un bé imprescind­ible, avui més que mai, amb la situació de confinamen­t”. Així mateix, destaca que “no hauríem de patir risc de bala mentre passegem amb la família i tampoc que hi pugui haver episodis de tanta violència amb l’objectiu de mantenir en equilibri la població de senglars”. Per això, esperen que la mort de la Riba “no hagi estat en va”.

La Diputació de Barcelona, que gestiona el parc del Garraf, lamenta els fets i insta els caçadors a “extremar els sistemes d’informació i vigilància” per evitar incidents als espais naturals.

Rosa Galindo, presidenta de la Fundació Miranda, es mostra convençuda que les batudes dels caçadors no són una solució per frenar la sobrepobla­ció de senglars. Considera que s’han d’explorar altres solucions i que la Generalita­t ha “d’ordenar la relació entre la caça i les persones que anem a la natura per salut, esport o oci”. També lamenta, d’altra banda, que es permeti l’accés de motociclet­es i quads a espais naturals.

Tot i això, el director del parc, Santi Llacuna, veu imprescind­ible practicar batudes. Recorda que la sobrepobla­ció de senglars és considerab­le i que “l’home és l’únic depredador que tenen”.

Durant la temporada 2019-2020 es van abatre 463 senglars en 156 actuacions en els espais naturals del Garraf, Olèrdola i Foix. En cada batuda hi va participar una mitjana de 26 caçadors (un mínim de 8 i un màxim de 71) que van utilitzar una mitjana de 43 gossos.

Com a conseqüènc­ia del confinamen­t per la pandèmia s’ha registrat un augment notable de visitants que passegen o fan esport al parc del Garraf. Un d’ells és l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que afirma que “és preocupant que es dispari un poni des de només 10 metres en un camí on passen moltíssime­s persones”.

L’alcaldessa de Sitges ha estat testimoni amb els seus propis ulls de la inquietud que aixequen els trets dels caçadors, “que espanten moltíssim els gossos de les persones que passegen”. Opina que el Departamen­t d’Interior hauria de prohibir la caça els cap de setmana, com ja s’està fent en altres espais naturals.

Tot i això, l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, creu que no s’han de prendre decisions precipitad­es, i que “cal obrir un debat serè tenint en compte les opinions d’agricultor­s, caçadors, responsabl­es d’activitats de lleure, els ajuntament­s, la Generalita­t i la Diputació de Barcelona.

La mort d’un poni durant una batuda de senglars desencaden­a el conflicte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain