La Vanguardia (Català-1ª edició)

El secret d’un lideratge

L’últim anunci de Damm, que es va estrenar ahir, ret homenatge al sector de la restauraci­ó i reuneix més de 40 xefs reconeguts

- CRISTINA JOLONCH

El lloc de trobada no podia ser cap altre que la cala Montjoi, on El Bulli va ser epicentre de l’última revolució gastronòmi­ca. L’ocasió tampoc no podia resultar més oportuna: donar suport i transmetre el compromís del sector de continuar fent les coses com les va fer sempre, “per continuar sent la gastronomi­a més respectada del món”.

Amb la localitzac­ió i el missatge clars, Estrella Damm va rodar a finals de gener el seu nou anunci, que ahir a la nit es va estrenar a la televisió, i en què reuneix 43 xefs de tot Espanya, tots ells clients de la cervesera, per unir forces i defensar un col·lectiu que està patint els estralls de la crisi originada per la pandèmia.

L’espot, que ha dirigit el cineasta Alberto Rodríguez (7 Vírgenes, Grupo 7, La isla mínima, El hombre de las mil caras o la sèrie La peste), amb Oriol Villa com a director creatiu, que ho ha estat també de les anteriors campanyes de la firma sota l’eslògan Mediterràn­iament. Tots dos van comptar amb algunes de les figures més reconegude­s de l’alta cuina, com els germans Adrià i els germans Roca, amb qui s’inicia l’anunci.

Ferran Adrià i Joan Roca es troben a la cala Montjoi, i emprenen una ruta per senders de la zona on es van afegint desenes de cuiners i cuineres que reflexione­n en veu alta sobre la situació actual i es plantegen el seu futur pròxim. Parlen d’esforç, dedicació, il·lusió i innovació, perquè, com revelen Josep i Jordi Roca al final, la seva feina “no és només el nostre mitjà de vida, és la nostra manera de viure”.

En l’enregistra­ment apareixen també Albert Adrià, Carme Ruscalleda, Paolo Casagrande (del triestrell­at Lasarte) o Dabiz Muñoz, del també triestrell­at DiverXo, a Madrid, així com Paco Pérez (Miramar), Fina Puigdevall i la seva filla Martina Puigvert Puigdevall (Les Cols), Albert Raurich (Dos Palillos i Dos Pebrots), Victor Quintillà (Lluerna), Hideki Matsuhisa (Koy Shunka) Artur Martínez (Aürt), Marc Gascons (Tinars), Sílvia Hofmann, la xef mallorquin­a Macadura de Castro, Romain Fornell (Caelis), entre molts d’altres.

Va ser, han explicat alguns dels participan­ts, una trobada entranyabl­e amb col·legues amb qui feia temps que a causa de la pandèmia no es veien i una oportunita­t per xerrar i compartir inquietuds. El madrileny Dabiz Muñoz ha explicat a La Vanguardia que és molt feliç de la seva nova relació amb Damm. “Tenen projectes interessan­tíssims i participar en el nou anunci de suport al sector ha estat una experiènci­a fantàstica i una oportunita­t de coincidir amb molts amics de professió”.

El relat, amb la veu dels mateixos cuiners, és alhora un manifest en què ells mateixos expliquen les seves intencions: “Hem pres les mesures necessàrie­s, i quan ens ho han demanat, hem tancat. Diuen qen ue estem un moment de transforma­ció total, que res no tornarà a ser com era, que venen temps difícils. Doncs bé, nosaltres farem el següent: col·laborarem amb els millors productors, treballare­m de sol a sol, continuare­m buscant l’excel·lència, cuidant obsessivam­ent cada detall, amb el màxim nivell de profession­alitat i dedicació. Investigar­em, innovarem, crearem... Amb il·lusió, amb moltes ganes, i fent sempre autocrític­a. Sent inconformi­stes i amb humilitat. És a dir, continuare­m treballant exactament igual, com ho hem fet sempre. Continuare­m fent el mateix que ens va convertir en la gastronomi­a més respectada del món”.

L’homenatge al sector arriba en un dels moments més difícils per a uns negocis que han sobreviscu­t a altres crisis però que ara veuen en clar risc la continuïta­t de molts locals a causa de les restriccio­ns que els han forçat a obertures i tancaments (a Catalunya de vegades sense avisar amb prou temps per a la gestió de les provisions) i a retallades horàries i restriccio­ns d’aforament que els fan molt difícil mantenir l’activitat.

Els xefs parlen d’esforç i reivindiqu­en la seva feina “com un mitjà de vida i una manera de viure”

 ?? DAMM ?? El grup de cuiners en un moment del rodatge de l’anunci a la cala Montjoi
DAMM El grup de cuiners en un moment del rodatge de l’anunci a la cala Montjoi
 ?? DAMM ?? Joan Roca i Ferran Adrià, amb qui arrenca l’espot
DAMM Joan Roca i Ferran Adrià, amb qui arrenca l’espot

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain