La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fonaments de Koeman

El Barcelona de l’holandès s’anima amb una ratxa de 15 jornades sense perdre

- CARLES RUIPÉREZ

vam deixar el millor Barça de la història. Si no t’agrada...”. Freixa li va etzibar: “Jan, no t’enfadis. La llista d’espera estava aturada”.

Prengui qui prengui el comandamen­t a partir de diumenge, una de les pedres angulars del seu mandat girarà entorn de l’Espai Barça. “Cal aprofitar el que s’ha fet bé, però amb coneixemen­t. Volem fer un referèndum amb vot electrònic per començar les obres com més ràpid millor”, va dir Font. “El club ha treballat molt i molt bé. Disposem del pla de finançamen­t (els 800 milions que avançaria Goldman Sachs) i no s’ha de perdre més temps, cal tirar endavant el projecte ara”, va argumentar Freixa. Més dubtes va transmetre Laporta sobre com està plantejat el projecte: “Cal saber-ne el cost, cal tenir accés a la lletra petita i cal veure com s’ha de pagar. Cal explicar la veritat. Intentarem jugar mentre es facin les obres al Camp Nou, però hi haurà moments que no podrem continuar allà”.

Al final de les gairebé dues hores de debat hi va haver cordialita­t entre els aspirants quan es van acomiadar. Es veuran les cares més vegades.

Hi ha un ritual que Ronald Koeman segueix al peu de la lletra. I és que després del final dels partits es queda sempre a peu de la banda a saludar un a un els seus futboliste­s. Només una vegada l’ha trencat. Va ser després de l’empat contra el Cadis del 21 de febrer. El tècnic holandès va ficar-se ràpidament al vestidor després de perdre dos punts amb un penal al minut 89.

En canvi, dissabte al SánchezPiz­juán, Koeman va ser especialme­nt afectuós en les seves felicitaci­ons. No era per a menys. Per fi es guanyava un rival gran. Es va aconseguir amb una sobirana actuació partint d’un plantejame­nt tàctic seu. I a més era la quinzena jornada consecutiv­a en què el seu equip no perdia.

La ratxa, que va començar el 13 de desembre contra el Llevant, li

Messi suma 15 gols en aquest lapse mentre Ter Stegen ha deixat set vegades la porteria a zero

ha permès al Barcelona reenganxar-se a la lluita pel títol després de perdre quatre partits les primeres 10 jornades disputades. Tot i això, la reacció ha estat plena d’orgull i l’ha fet sumar 39 dels últims 45 punts en joc en el campionat. Curiosamen­t han estat tres ensopegade­s a casa amb empats contra el València, l’Eibar i el Cadis al Camp Nou –on rares vegades volen punts– el que li ha impedit fer el ple al 15.

Tot i això, el més important és que ha servit per dotar el Barcelona d’uns fonaments necessaris en una etapa de creixement. En temps de dubtes, irregulari­tat i proves, Koeman ha trobat certeses i ha tret petroli d’una plantilla que no era la seva (l’únic fitxatge que va arribar després de la seva presentaci­ó va ser el de Dest) però en la qual creu. Per a Koeman, que farà 58 anys aquest mes, és la feina amb què ha somiat durant tota la seva carrera a les banquetes, que l’ha portat des d’Holanda a Portugal i del València a la Premier. Aquest recorregut es nota en la seva adaptabili­tat i el seu maneig de diversos sistemes. El seu barcelonis­me li ha servit d’escut i cuirassa en més d’una ocasió. I a cada problema en forma de lesió ha trobat solucions imaginativ­es.

Gràcies a la seva condició de mite, el seu missatge ha calat al vestidor, que ha entès que era el moment de girar full com més aviat millor. No hi ha dubte que Leo

Messi ha pujat al vaixell del tècnic. El capità va admetre que va començar el curs una mica trist però s’ha anat motivant. No és estrany que aquesta ratxa de 15 partits coincideix­i amb 15 gols de Messi.

Amb l’argentí implicat, faltava aconseguir fortalesa defensiva, cosa difícil amb la lesió de Piqué, les llacunes d’Umtiti i l’estrès de Lenglet. Els errors de concentrac­ió han estat una constant. Però ara Ter Stegen ha estat capaç de deixar la porteria a zero a la meitat d’aquests 15 partits (7). I en els últims tres només ha encaixat un gol i de penal.

Per no parlar del seu foment dels joves. En el 0-2 de Sevilla, un partit físic en què calia ser agressiu i no empetitir-se, hi van jugar cinc futboliste­s de 21 anys o menys. A més, Dembélé i De Jong, amb 23, són peces importants. El migcampist­a holandès és l’únic que ha jugat les 25 jornades fins ara.

Valverde va estar 36 jornades imbatut a la Lliga 17-18, en què només va mossegar la pols el penúltim dia. La millor ratxa de Luis Enrique al campionat van ser 23 partits sense perdre en la 2015-16. Tito Vilanova, a la Lliga dels 100 punts, va encadenar 19 partits sense conèixer la derrota. Mentre que Guardiola va establir la seva millor marca en 31 enfrontame­nts durant la 10-11. A tots ells aquelles ratxes els va valer el títol de campió. Si Koeman continua imbatut després de passar per Sant Sebastià i Valdebebas i aconseguei­x remuntar a la Copa i ficar-se a la final és que s’està construint un edifici que pot arribar alt. “Si remuntem canvia tota la temporada”, assegura Piqué.

 ?? CRISTINA QUICLER / AFP ?? Un somrient Leo Messi celebra el primer gol del Barcelona al Sánchez-Pizjuán
CRISTINA QUICLER / AFP Un somrient Leo Messi celebra el primer gol del Barcelona al Sánchez-Pizjuán
 ?? FC BARCELONA ??
FC BARCELONA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain