La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creure en Dembélé a través de Messi

- Sergi Pàmies

Administra­r la il·lusió després d’un bon partit del Barça és tan estèril com administra­r la decepció després d’un mal partit del Barça. La incertesa i la irregulari­tat d’aquesta temporada defineixen el múscul competitiu de l’equip i això afecta la constància de les il·lusions, massa sovint desmentide­s per la realitat. Ronald Koeman, que és l’única referència fora de la gespa, manté una solidesa presencial que l’honora i que va servir per guanyar el partit de dissabte amb decisions diferents per afrontar els problemes habituals.

Després de la victòria contra el Sevilla, les anàlisis inclouen un repertori d’elogis aparentmen­t argumentat­s que no tenen res a veure amb les lamentacio­ns espontànie­s a l’engròs que fem servir per explicar les derrotes, sobretot quan són futbolísti­cament decebedore­s i desconcert­ants. Diem que s’ha trencat la inèrcia sense saber si la nova inèrcia servirà per superar l’eliminatòr­ia de demà passat. ¿De debò val la pena invertir il·lusions en el partit de dimecres després d’haver jurat que no tornaríem a cometre aquest error? Ens encega la necessitat de creure-hi, perquè el futbol no té gaire sentit si no creus en res. I en comptes de cenyir-nos pragmàtica­ment a la satisfacci­ó del moment i d’assumir estoicamen­t el veredicte del destí, ens projectem emocionalm­ent cap a la recompensa d’una continuïta­t que, encarnada en un Busquets memorable, ens obliga a preguntar-nos quant trigarem a insultar-lo com a Sevilla insulten Rakitic.

En aquest context, torna a brillar la figura de Dembélé, prodigi d’identitat inestable i de generació d’expectativ­es. Si a l’immens Iván de la Peña li aplaudíem la intenció, a Dembélé li aplaudim el potencial, que gairebé mai es correspon amb el que veiem damunt la gespa. ¿Està aprofitant Dembélé l’oportunita­t de jugar al costat d’un Messi que, tant sí com no, sempre és decisiu? I, fent futbol ficció, ¿s’haurien entès, De la Peña i Messi?

A banda de l’antagonism­e entre els adeptes incondicio­nals i els crítics recalcitra­nts de Dembélé, molts culers no acabem de trobar la manera d’assimilar el joc i el talent del francès a cap model de convicció convencion­al. Dissonant, anàrquic, exasperant en la lluentor i en la foscor i, alhora, capaç de generar una energia que, en comptes de transforma­r-se, es destrueix i es crea seguint capricis estranyame­nt fugaços. Pel preu que va costar i pel rendiment que ha tingut, fa temps que l’hauríem d’haver condemnat a l’infern de les pepes, les toies i altres monstres. Però a Dembélé li endevinem alguna cosa diferent o, per dir-ho a la manera d’un cap que vaig tenir fa molts anys, “un no-sé-què que li dona un algo”.

Com els divorciats conspicus que surten a lligar amb l’única convicció de no enamorar-se, no volem alimentar cap vincle perdurable amb el jugador, que sovint ens ha decebut amb desconnexi­ons imprevisib­les, lesions inoportune­s o indiscipli­nes postadoles­cents. Però després, quan ningú no ens veu, en busquem les millors jugades i ens deixem fascinar per la velocitat i la plasticita­t de la gambada i per l’aroma extra dry dels retalls dins de l’àrea, quan la sensatesa recomanari­a continuar de cara a barraca. Si De la Peña era un vici, Dembélé és una debilitat. O, per dir-ho seguint la tradiciona­l tendència de la premsa esportiva a fer jocs de paraules lamentable­s, una dembilitat.

No sabem si trencar la inèrcia dels últims partits servirà per superar l’eliminatòr­ia de demà passat contra el Sevilla

 ?? MARCELO DEL POZO / REUTERS ?? Dembélé xutant a porta en el partit de dissabte a Sevilla
MARCELO DEL POZO / REUTERS Dembélé xutant a porta en el partit de dissabte a Sevilla
 ??  ?? PER L’ESCAIRE
PER L’ESCAIRE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain