La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un terç d’executius de l’Ibex té més beneficis l’any covid pels incentius

L’absència de dones als primers càrrecs de les grans empreses és gairebé total

- EDUARDO MAGALLÓN

Deu dels principals executius de les 26 empreses de l’Ibex que han presentat els seus informes de remuneraci­ó dels consellers van aconseguir un augment de la retribució l’any 2020, exercici marcat per la pandèmia de la covid. En la majoria dels casos, aquest increment va obeir a l’execució d’uns incentius a llarg termini correspone­nts a exercicis anteriors.

Una altra de les fotografie­s que deixa l’anàlisi anual dels informes de remuneraci­ons de les companyies cotitzades més grans d’Espanya és l’absència gairebé total de dones en càrrecs número u de les empreses atenent el nivell retributiu. Només apareixen la presidenta del Santander, Ana Botín, i la consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa. Són les mateixes que el 2019. Aquesta baixa presència de dones en els màxims nivells directius és una de les raons que la bretxa salarial entre sexes es redueixi molt lentament, tal com s’informa a la pàgina següent.

Els incentius a llarg termini poden provocar –com aquest any– que alguns executius disparin la seva remuneraci­ó de manera excel·lent. El cas més clar és el de José Manuel Entrecanal­es, president d’Acciona, que va percebre 35,3 milions d’euros l’any passat després de formalitza­r-se el pagament del pla d’incentius a llarg termini acumulat entre 2014 i 2019. Això significa que va multiplica­r per vuit la seva remuneraci­ó del 2019.

“Els incentius a llarg termini el que busquen és vincular els directius a certes mètriques financeres”, assenyala Juanvi Martínez, director de capital humà de Mercer.

“En els últims anys està creixent la vinculació dels incentius a llarg termini a altres mètriques, com la sostenibil­itat, l’equitat o la responsabi­litat social corporativ­a”.

Ana Botín també va rebre l’any passat uns incentius que van elevar la seva retribució a 8,1 milions, un 18,7% menys. Si es té en compte la remuneraci­ó vinculada exclusivam­ent al 2020, els seus ingressos van ser de 6,8 milions, un terç menys que el 2019.

En altres casos, com el de Maurici Lucena, president d’Aena, que ocupa el fanalet vermell de remuneraci­ons en l’Ibex, les dades publicades a la CNMV mostren que ha tingut un increment d’un 1,19%. Fonts de l’empresa pública expliquen que aquesta alça retributiv­a

REMUNERACI­ONS La consultora Mercer destaca que creixen els incentius vinculats a sostenibil­itat

GÈNERE Botín i Dancausa repeteixen com les úniques dones entre els primers executius

es deu a l’increment dels salaris de tots els funcionari­s que es va donar l’any passat.

Al sector de la banca tots els primers executius han vist reduïdes les retribucio­ns perquè han renunciat a la part variable del salari. Aquesta decisió s’ha pres d’acord amb la prohibició per part del Banc Central Europeu (BCE) de repartir dividends.

FONT:

5.292,71 5.499,03

perquè les renovables es puguin connectar són molt més exigents per assegurar que estan associades a projectes sòlids i evitar moviments especulati­us. En els processos es marquen fites que els titulars han d’anar acreditant i han de disposar d’aval econòmic. Ara, els parcs no s’implantara­n a qualsevol lloc, sinó que requeriran anàlisis exhaustive­s.

Per què les grans companyies energètiqu­es gairebé no es van adjudicar megawatts a la subhasta del gener?

HISPASAT, FILIAL ESTRATÈGIC­A “Hi ha la possibilit­at de donar entrada a socis estratègic­s a l’operador de satèl·lits”

EL FUTUR DE LES SUBHASTES “Les grans empreses han de repensar la rendibilit­at que busquen”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain