La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No hi haurà bombolla a les renovables perquè la regulació ha canviat”

Beatriz Corredor, presidenta del grup Red Eléctrica de España

- CONCHI LAFRAYA

Dijous va fer un any just que Beatriz Corredor (Madrid, 1 de juliol del 1968) va ser nomenada presidenta del grup Red Eléctrica de España (REE), controlat per la SEPI en un 20%. En aquest temps, l’exministra d’Habitatge amb el Govern de Zapatero ha aprofundit al sector energètic, ha presidit bastants consells d’administra­ció de manera telemàtica per la pandèmia i amb el seu equip ha elaborat un nou pla estratègic que porta el seu segell, amb el qual s’invertiran 4.400 milions d’euros fins a l’any 2025.

Fa un any just del seu desembarca­ment a REE. Quin balanç fa d’aquests dotze mesos tan complicats?

Molt positiu. Treballar de manera telemàtica i quan no coneixes el consell suposa un repte que vaig haver d’afrontar de bon començamen­t. He trobat a faltar el contacte amb la gent de la xarxa de transport. Quan em van nomenar em van dir que m’enamoraria de la companyia i així ha estat. La gent no sap per a què serveix REE a la societat i és l’encarregad­a de totes les xarxes elèctrique­s d’alta tensió, més de 45.000 quilòmetre­s de xarxa. Aquesta companyia gestiona, per exemple, el Centre Nacional de Protecció d’Infraestru­ctura i Cibersegur­etat, una infraestru­ctura crítica per al Ministeri d’Interior. La xarxa de transport d’electricit­at no pot fallar perquè llavors deixa de funcionar bona part de la vida quotidiana a les empreses i als domicilis particular­s. REE té una plantilla de 2.060 persones, 165 són operadors dels tres centres de control i disposem de 400 guàrdies de mantenimen­t, que donen servei a més de 600 subestacio­ns i 80.000 torres repartides per tot Espanya.

La nostra missió, amb els distribuïd­ors, és que la llum no falti mai. Per llei, l’operador coordina els generadors i distribuïd­ors perquè el sistema elèctric funcioni.

A més, va arribar en un moment de canvis sectorials...

Hem hagut de combinar un nou període regulatori, amb 200 milions d’ingressos menys a l’any, amb més necessitat d’inversió, de manera que ens cal un pulmó financer per mantenir la solvència i respondre a les inversions exigides per a la transforma­ció energètica i la digital.

El seu antecessor va sortir per discrepànc­ies amb la ministra d’Energia, Teresa Ribera. Com és ara la relació amb el ministeri? Tota la política energètica del Govern, des del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima, l’estratègia de descarboni­tzació a llarg termini, la llei de Canvi Climàtic i Transició

Energètica, contenen propostes que tenen a veure amb REE. Aquesta companyia és la columna vertebral de la transició energètica perquè tot el que cal fer per electrific­ar i descarboni­tzar passa perquè el sistema elèctric ho pugui suportar, en sentit tècnic. A més, és crucial la interconne­xió amb Europa i l’emmagatzem­ament, àmbits també de la nostra competènci­a.

D’aquí ve que no hi pot haver cap mena de fricció amb el Ministeri d’Energia. També hem de tenir bona relació amb el Ministeri d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, que dirigeix Nadia Calviño, perquè l’altra pota d’aquesta empresa són les telecomuni­cacions. Tinc línia directa amb totes dues i amb els secretaris d’Estat de les diferents àrees.

Espanya s’ha plantejat que el 2030 més del 74% de l’energia generada procedeixi de les renovables. Quin paper jugarà REE per aconseguir aquest objectiu?

El problema de la implantaci­ó de les renovables és com s’integren al sistema de manera solvent i estable. La regulació de les renovables ha canviat. És molt més eficient que fa un any a Espanya, de manera que s’evitarà la bombolla. Els requisits

REPTE A MITJÀ TERMINI “El grup és la columna vertebral perquè la transició energètica sigui efectiva”

 ?? DANI DUCH ?? Beatriz Corredor dimecres al seu despatx a la seu central de Red Eléctrica, al municipi d’Alcobendas, Madrid
DANI DUCH Beatriz Corredor dimecres al seu despatx a la seu central de Red Eléctrica, al municipi d’Alcobendas, Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain