La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els escumosos del Penedès eleven les exigències després de fallar la fusió

- RAMON FRANCÀS

Vilafranca del Penedès

Després del fracàs de les negociacio­ns per constituir una nova denominaci­ó d’origen d’escumosos del Penedès integrant Corpinnat i els escumosos emparats per la DO Penedès, aquests últims (Clàssic Penedès) han elevat la seva exigència qualitativ­a amb l’aprovació inicial d’un nou plec de condicions.

La criança mínima en ampolla passa de 15 a 18 mesos (equiparant-se als DO Cava Reserva), amb l’objectiu de “mantenir Clàssic Penedès entre els millors escumosos del món”. A partir d’ara caldrà que els cellers membres vinifiquin un 75% de la producció a la seva propietat (un 51% dels raïms han de ser propis). S’entén com a raïm propi també aquell subjecte a contractes amb viticultor­s d’un mínim de cinc anys de durada renovats dos anys abans de la finalitzac­ió. S’elimina la possibilit­at que els elaborador­s adquireixi­n ampolles ja acabades (en punta). A més, l’any 2031 tots els productes emparats per Clàssic Penedès s’hauran d’elaborar amb les varietats de raïm tradiciona­ls del Penedès, i mantenir la condició actual de ser 100% ecològics. S’admet tant el mètode d’elaboració tradiciona­l com l’ancestral.

Les noves normes ja es podrien aplicar a partir de la pròxima verema si prosperen els tràmits administra­tius. Els 17 cellers membres de l’encara jove Clàssic Penedès elaboren actualment unes 750.000 ampolles anuals.

El portaveu de Clàssic Penedès, Agustí Torelló Sibill, afirma que la nova normativa vol aconseguir “més qualitat i identitat”, i descarta pràcticame­nt la possibilit­at que s’afegeixin a la DO Cava. Puntualitz­a que “no anem contra ningú, però creiem que la DO Cava abasta molt i la seva filosofia és una altra tot i els pegats que s’han anat fent”. Des dels escumosos d’una DO Penedès que presideix un elaborador que empara els seus escumosos sota la marca col·lectiva Corpinnat, Joan Huguet es lamenta que des de Corpinnat no hi hagués prou “generosita­t” per constituir la nova DO del Penedès.

Destacats cavistes que també elaboren vins emparats per la DO Penedès han mostrat el seu malestar per la celeritat i poc debat amb què s’ha arribat a l’aprovació de les noves normes de Clàssic Penedès. I més quan la DO Penedès està enllestint la primera fase

Un cop fracassat l’intent d’integració amb Corpinnat, Clàssic Penedès vol “més qualitat i identitat”

del seu nou pla estratègic, en què es definiran les línies que seguiran entre el 2021 i el 2030. Pel que fa als escumosos, es mirarà de poder arribar a “punts de trobada amb altres elaborador­s del territori que actualment també aposten per vins amb bombolles d’alta qualitat”. En el cas que amb el nou pla estratègic es decideixi de només posar el focus en els vins no escumosos, “caldrà buscar una solució per als Clàssic Pènedès”, segons fonts de la DO Penedès. També es debat des de la planificac­ió territoria­l fins als gustos dels consumidor­s, passant per la sostenibil­itat, l’elaboració, la comerciali­tzació o la promoció.

També es vol arribar a un consens en aspectes com l’agricultur­a ecològica, la coexistènc­ia de vinyes en diferents DO, les varietats de raïm ancestrals i les resistents o els sistemes de control.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain