La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joseph Stiglitz,

-

Edat? He après a confiar en els meus ulls més que en les estadístiq­ues. Estic casat amb l’Anya, de família espanyola. Biden farà que Google i Facebook paguin impostos a Espanya. La UE ha de gastar més i més ràpid per sortir de la recessió; els EUA gasten el triple. Col·laboro amb Palau Macaya-Fundació La Caixa

als països on guanyaven molt i no pagaven impostos.

Canviaran les coses amb Biden?

Sé que el president Biden treballa ja per aconseguir grans acords globals perquè Google, Facebook i les altres tributin el que correspon on obtenen els seus beneficis i no només on poden pagar menys, com fan ara.

Piketty i d’altres demanen la condonació del deute europeu per la pandèmia.

Si colles massa el creditor, sovint acabes recuperant menys del deute. En canvi, si pactes unes condicions racionals de devolució, hi guanyeu ell i tu. I avui hi ha mecanismes financers eficients, com determinat­s swaps (contractes a futur), per gestionar aquest deute. Així tots hi guanyarien.

El 2008 vostè em va dir que l’austeritat era suïcida: avui tots li donen la raó.

Però durant dècades hem patit aquell fonamental­isme de mercat. Per fi, després de fracassar en la sortida de la recessió del 2008 amb les mesures d’austeritat, la UE s’ha adonat que en una crisi estrènyer el cinturó als països que ja estan patint en comptes d’ajudar-los ens porta a tots a la catàstrofe.

I avui tothom demana estímuls.

Perquè des del 2008 va quedar demostrat que els mercats abandonats a la seva pròpia dinàmica no funcionen i que l’austeritat i la falta d’inversió en l’àmbit públic generen la ruïna privada de la majoria.

Quan serà moment de retallar la desigualta­t que ha augmentat el 2020?

Quan la prosperita­t que generen els estímuls ens permeti apujar tipus i impostos als més rics. És llavors quan, com passava abans de la pandèmia als Estats Units, fins i tot treballado­rs marginals tindran feina.

Avui sí que creu que l’euro sobreviurà?

El 2010 li vaig dir que temia que no superés l’austeritat de llavors i ha sobreviscu­t, però la bona notícia és que en aquesta recessió pandèmica la UE sí que l’ha encertat donant ajuts en comptes de crèdits als països en conflictes.

Quins altres passos ha de fer la UE? L’agenda comuna contra el canvi climàtic és formidable, i espero un mecanisme per pagar el deute de manera comuna mitjançant impostos per a tota la UE, digitals, empresaria­ls, ambientals... Aquesta pandèmia és una oportunita­t.

Com ens prendrà el pols econòmic quan torni a Espanya?

Sempre miro les estadístiq­ues d’un país, però crec més en el que hi veig, i la clau d’Espanya és la seva altíssima taxa d’atur i, en especial, l’atur juvenil. Em fixaré si es nota al carrer.

La ultradreta continuarà creixent per bé que Biden i la UE redueixin la desigualta­t? No tot és economia en la vida: si creix la desigualta­t, la tensió social també; però de forma diversa a cada país. Als EUA és tensió racial; a Espanya, territoria­l.

Lluís Amiguet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain