La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Reactivara­n l’economia donant diners als pobres, no als rics”

-

Qui gestiona millor la sortida de la recessió, els EUA o la UE? La Unió Europea ha fet grans passos davant aquesta pandèmia per ser més eficient; però ara ha de gastar més i més ràpid...

Els EUA apliquen ja tres bilions de dòlars en estímuls; la UE no arriba ni a un.

Prendre decisions és comparar el risc de fer una cosa i el de no fer-la i entre tots dos escollir el menor. I ara el risc més gran és fer massa poc. Crec que els EUA amb Biden estan fent el necessari i que, en canvi, la UE fa massa poc.

No tem que generar tanta liquiditat de sobte acabi disparant la inflació?

És molt més difícil lluitar contra una recessió que contra la inflació. Per això, el més urgent ara és assegurar que l’economia de tots es recupera. Després ja ens ocuparem de la inflació, perquè tenim instrument­s eficaços per frenar-la.

Quins?

Contra la inflació podem apujar els tipus d’interès i podem apujar els impostos als més rics, i als Estats Units cregui’m que hi ha molt marge per apujar-los.

Vostè va ensenyar Yellen i encara és el seu mentor...

I vam aprendre a generar creixement per després repartir-lo. Quan creixerem serà el moment de polítiques d’igualtat perquè els impostos, avui massa baixos per als rics, financin les millores en la nostra educació, tecnologia, ciència, infraestru­ctures...

Què hauria de fer ara la UE?

La Unió Europea ha fet grans passos davant aquesta pandèmia per ser més eficient; però, a més de gastar més i més ràpid, hauria de reformar les seves estructure­s i avançar en la seva harmonitza­ció per frenar l’augment de la desigualta­t.

Quines? Com?

El gran problema europeu és que la tributació està encara a les mans de cadascun dels estats membres, que aproven els seus impostos i els cobren. I les multinacio­nals i els més rics se n’aprofiten i van canviant d’un país a l’altre per pagar menys, i així no es recapta prou.

Google, Facebook i altres tecnològiq­ues no són clars exemples d’elusió fiscal?

El que Apple i Google van fer a la UE és inacceptab­le. Es van domiciliar a Irlanda per pagar menys i així ells i Irlanda estaven robant a la resta de la UE. I a sobre, aquelles empreses gegantines creaven molt poca ocupació i de poca qualitat

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain