La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poderós Cuomo trontolla per tres denúncies d’assetjamen­t sexual

Fins i tot els demòcrates demanen la dimissió del governador de Nova York

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Una foto deixa molt malparat Andrew Cuomo, de 63 anys, i marca la seva caiguda en desgràcia.

Aquesta imatge, segons els crítics, parla de les seves mans llargues amb les dones, la seva escassa consciènci­a i s’interpreta com una confirmaci­ó dels seus suposats assetjamen­ts sexuals. Ja són tres dones les que l’acusen i s’escolten veus, dins fins i tot del Partit Demòcrata, que els donen credibilit­at i se’n comença a reclamar la dimissió. El totpoderós governador de Nova York, encimbella­t com a heroi nacional, fins i tot amb ínfules presidenci­als i nèmesi de Donald Trump en la gestió de la pandèmia, trontolla a la corda fluixa.

Està sota investigac­ió per les seves presumptes aproximaci­ons improceden­ts i per amagar morts de la covid als geriàtrics. Avui ja és el malvat.

“Em va dir, puc donar-te un petó?”, va explicar Anna Ruch, de 33 anys, en recordar a The New York Times la seva experiènci­a amb Cuomo durant un casament, el 2019. “Em vaig sentir incòmoda, avergonyid­a quan era ell qui hauria d’estar avergonyit”, va afegir la tercera dona que ha fet el pas.

Ruch, que és la de la foto, es va apropar al governador en aquella festa per agrair-li les paraules que va dedicar als nuvis. Ell li va posar les mans a la cintura, ella el va rebutjar. “Hauria d’haver entès que no volia que em toqués”, va explicar la dona. En comptes d’això, i amb agressivit­at, li va agafar la cara, la va subjectar i li va demanar el petó.

Ella va girar el cap sense dir res. Un amic va captar l’escena amb una sèrie d’instantàni­es.

Els líders de l’assemblea legislativ­a de l’estat van assolir aquest dimarts un acord per retirar-li els poders d’emergència que es va atribuir per lluitar contra la covid. Aquesta pèrdua de confiança té lloc enmig de les veus perquè deixi el càrrec.

La cap demòcrata, Nancy Pelosi, ha qualificat de creïbles les denúncies, mentre que la Casa Blanca, a través de la portaveu Jen Psaki, ha insistit que el president dona suport a la investigac­ió independen­t de la fiscal general de l’estat, Letitia James. Un dels que més està posant el dit a la nafra és l’alcalde Bill de Blasio, demòcrata i enemic de Cuomo. “Si aquestes al·legacions són certes, no pot ser el governador”, va recalcar aquest dimarts.

El governador, defensor de la valentia de les dones del #MeToo, sempre va negar haver tocat ningú. Aquesta fotografia el desmenteix. Ruch, que va treballar per a Barack Obama i a la campanya de Joe Biden, té una expressió no precisamen­t d’alegria.

La primera denunciant, Lindsay Boylan, de 36 anys, exempleada de l’oficina del governador, va fer parpelleja­r tothom, encara que la negativa de Cuomo va semblar treure-li càrrega. Boylan va dir que ell li va donar un petó a la boca a traïció.

Tot i això, l’afer va anar un pas més enllà quan el Times va entrar en joc. Diumenge va publicar a la portada que una altra col·laboradora del governador, Charlotte

Bennett, de 25 anys, va sentir que el governador pretenia endur-sela al llit. Cuomo la va interrogar sobre la seva vida sentimenta­l, sobre si havia tingut experiènci­es amb homes grans. Que el diari més influent del país ho converteix­i en tema de portada aporta una altra dimensió. Això es va plasmar en el fet que Cuomo es va veure forçat a emetre un comunicat per demanar perdó.

La seva resposta no ha fet més que alimentar la crisi. Va reconèixer que les seves accions haurien pogut ser insensible­s, però que no havia volgut ultrapassa­r-se. En realitat, elles el van mal interpreta­r. Bennett va respondre indignada. Va argumentar que Cuomo, en lloc de disculpar-se, culpava les dones.

Tan aficionat a les rodes de premsa, Cuomo guarda silenci.

L’assemblea legislativ­a de Nova York retira a Cuomo els poders d’emergència que es va atribuir per la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain