La Vanguardia (Català-1ª edició)

Querella a Alemanya contra Bin Salman pel cas Kashoggi

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Quan encara ressona la carpetada dels Estats Units al cas Khashoggi, Europa es disposa a reobrir-lo. Reporters Sense Fronteres va presentar aquest dilluns a Alemanya una querella de cinc-cents folis contra el príncep hereu Muhammad bin Salman i diversos membres de la seva camarilla per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, el 2018.

El fiscal general de Karlsruhe, on ha estat lliurada la denúncia, decidirà si és pertinent investigar­la. Encara que Alemanya no té res a veure amb el cas, els seus tribunals són els més donats a declarar-se competents per jutjar presumptes crims contra la humanitat, d’acord amb la llei germànica.

Els querellant­s també han d’haver tingut en compte la llibertat de maniobra que proporcion­a a Berlín el seu veto a l’exportació d’armes a Riad, en vigor des que l’assassinat de Khashoggi se sumés a la guerra del Iemen.

Joe Biden va prometre en la campanya presidenci­al que convertiri­a l’Aràbia de Bin Salman en “un pària internacio­nal”. Però el business as usual sembla que està guanyant la partida.

Tot i que divendres Biden va desclassif­icar la major part d’un informe de la CIA, que tornava a apuntar a Bin Salman, també va deixar clar que no pensa en sancions.

En contrast amb aquest girar full, aquesta setmana dos querelles giraven enrere la vista d’Europa. Una, la ja esmentada contra l’hereu d’Aràbia Saudi. I una altra -en mesurada compensaci­ócontra el govern de Síria. És a dir, contra Rússia i l’Iran. En vindran més.

La denúncia presentada a Karlsruhe per l’entitat pro-llibertat de premsa amb seu a París va més enllà de Khashoggi. Reclama també la llibertat per a trenta-tres periodiste­s empresonat­s a l’Aràbia Saudita. Tot i això, no es veu clar que vagi a favor d’aquests el fet d’unir la seva causa a una altra que provocarà per força un tancament en banda del règim saudita. Com es recordarà, el saudita Jamal Khashoggi estava a punt de tornar a casar-se amb una turca quan va ser asfixiat i esquartera­t en el seu propi consolat a Istanbul, per un comando enviat per Riad.

Khashoggi, durant dècades un home de palau, s’havia autoexilia­t als EUA després d’entrar en una espiral de col·lisió amb l’irreflexiu Bin Salman.

Riad, que va haver de rendirse a les proves dosificade­s per Ankara, va jutjar el seu cas l’any passat a porta tancada. Va dir que havia dictat cinc sentències de mort, després commutades per penes de presó, contra individus no revelats.

No és el cas del judici en rebel·lia obert a Istanbul contra vint encausats saudites, amb nom i cognom. Encara que, tal com passarà, arribat el cas, a Alemanya, Riad no els extradirà mai.

Reporters Sense Fronteres es persona també per la llibertat de 33 periodiste­s saudites

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? Muhammad bin Salman
HANDOUT / REUTERS Muhammad bin Salman

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain