La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado mira d’acostar-se a Aznar, que li aconsella definir l’estratègia

El líder del PP diu que els que el vulguin enfrontar als seus predecesso­rs no se’n sortiran

- CARMEN DEL RIEGO

Els resultats de Catalunya a les eleccions del 14 de febrer continuen passant factura al PP, que ahir va posar de manifest la falta de sintonia entre el partit que va aconseguir totes les victòries, encara que hagi tingut casos de corrupció, i l’actual direcció, que ha renegat del passat per intentar sobreviure. Aquesta situació ha posat Pablo Casado en una situació delicada que José María Aznar va voler evidenciar amb silencis, evitant la mirada del seu successor i no fent ni una sola concessió als intents de Casado de provocar un acostament que no va existir.

Ahir Casado i Aznar van coincidir en un col·loqui organitzat per l’Institut Atlàntic sobre el primer triomf del PP a les eleccions generals del 1996, moment que Casado va aprofitar per reivindica­r la tasca dels seus antecessor­s, després d’haver trencat amb el passat en plena campanya i després dels mals resultats catalans.

“He vingut a celebrar dues legislatur­es clau, pel que fa a la consolidac­ió de la transició i per la reunificac­ió de la dreta dividida”, va afirmar Casado, que reivindica­va així Aznar, però que també va picar l’ullet a a Mariano Rajoy quan va recordar que aquest any també celebrarà el desè aniversari del seu triomf electoral, el novembre del 2011. Va afegir que els que pretenguin enfrontar la nova generació del PP als seus predecesso­rs no se’n sortiran i es va mostrar “orgullós de liderar el millor partit d’Espanya i el més gran d’Europa”.

El retrobamen­t va ser fred, amb un Aznar intentant donar pocs consells: “Cal marcar el camí i definir una estratègia, i cal lliurar la batalla de les idees, perquè si no es tenen idees del que es vol fer, no es trobaran les receptes”. Però també lliçons: que ell va aconseguir “unir tot el que estava a la dreta de l’esquerra; que cal “definir un projecte molt clar” i exercir l’oposició.

Eren lliçons amb missatges referents a com va afrontar ell la seva comesa, amb els quals semblava que volia respondre a alguns comentaris anteriors de Casado. “Es construeix sobre el que hi ha, es canvia, es reforma i es millora”, va afegir. Les altres coses no se les han d’inventar, segons Aznar, perquè ja està testat, començant per les rebaixes fiscals.

Mentrestan­t Casado es defensava i reivindica­va la seva feina al capdavant del PP, i va rebutjar les comparacio­ns amb l’època que va viure el seu predecesso­r. L’actual líder popular va començar recordant que tant a Aznar com a Rajoy se’ls va donar un marge de set anys per guanyar, mentre que ell només en suma dos, i va subratllar que ara la situació “és molt més complicada” que la de llavors, perquè el PDP i el PL, amb qui el PP es va fusionar, eren partits petits, mentre que Cs i Vox són grans partits, cosa que dificulta la fusió. A més, va argumentar que la tasca d’Aznar va ser “portar el partit on hi havia la majoria social, al centre”, mentre que la seva tasca és portar aquesta majoria social “al centrisme del PP”, perquè, a parer seu, la polaritzac­ió política ha radicalitz­at la gent. El populisme actual és un altre element que distingeix la seva tasca de la que va haver de dur a

La recepta del president popular per recuperar la Moncloa és “paciència, prudència, tranquil·litat i perseveran­ça”

terme Aznar als noranta. “Ara un partit seriós i responsabl­e no està de moda”, va assegurar Casado.

Aquesta és la principal trava que veu Casado, que lamenta que no aconseguei­x que el seu missatge, basat en els projectes, tingui ressò als mitjans, que estan “atents a l’últim tuit que surt de la Moncloa”.

La recepta que té el líder del PP per tornar a guanyar el govern per al seu partit és tenir “tranquil·litat, paciència, prudència i perseveran­ça”, i està segur que així arribarà el canvi que Espanya necessita. Perquè de projecte, va defensar, en té: “Un projecte moderat i centrat”, que continuarà construint-se en la convenció que Casado ha anunciat per a la tardor que ve.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Aznar i Casado van conversar sobre el triomf del PP el 1996 en un col·loqui de l’Institut Atlàntic
EMILIA GUTIÉRREZ Aznar i Casado van conversar sobre el triomf del PP el 1996 en un col·loqui de l’Institut Atlàntic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain