La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i la CUP avancen en l’agenda social però encallen amb Junts

Els de Puigdemont prioritzen pactar el full de ruta independen­tista

- ÀLEX TORT SERGI QUITIAN

Sobre l’escenari del teatre de la nova legislatur­a, Esquerra i la CUP estan dirigint els focus cap al rescat social i deixen que l’halo il·lumini secundària­ment la qüestió nacional. A l’inrevés, Junts mou el seu llum per centrar-se a pactar un full de ruta. L’arèola és per a l’agenda social. Tot plegat fa que les negociacio­ns entre els republican­s i els cupaires vagin a bon ritme, fins i tot amb concrecion­s sobre la taula encara que sigui de manera preliminar, mentre que l’entesa amb Junts, sobretot per part d’ERC, està resultant més complicada de l’esperable.

Esquerra i la CUP veuen urgent abordar el rescat social. Ahir es van tornar a reunir. També els de Pere Aragonès amb els de Laura Borràs. Però hi ha diferèncie­s: “Amb la CUP hem parlat del full de ruta, però també del moment del país, i això últim amb JxCat ens està costant més”, va expressar a RTVE Sergi Sabrià, un dels negociador­s d’ERC. Sabrià va dir que per a Junts és molt important pactar el full de ruta, com també ho és per als republican­s. “Però tenim ganes de parlar de la resta, com estem fent amb la CUP, perquè avui la societat té altres prioritats per la pandèmia i cal fer de l’independen­tisme una eina útil en l’àmbit social”.

Després de la trobada entre ERC i la CUP hi va haver comunicat i declaracio­ns. Esquerra va celebrar els “avenços notables” en les converses amb els anticapita­listes i va destacar la “bona sintonia”. En la trobada les dues formacions van entrar al detall, amb propostes concretes pel que fa als

àmbits del rescat social i “la reconstruc­ció i transforma­ció del país”. Habitatge, salut i la necessitat de reforçar els serveis públics van ser les concrecion­s. “[Les converses] estan anant bé”, confessen els republican­s. Xavi Pellicer,

diputat electe de la CUP, va ser més prudent i va insistir també en la urgència d’abordar un canvi en el model d’ordre públic.

Mentrestan­t, Junts insisteix en la prioritàri­a necessitat d’acordar una estratègic­a independen­tista en tots els fronts: Govern, Parlament i Congrés. D’aquesta manera, creuen, s’evitaran les contínues picabarall­es entre socis de l’última legislatur­a. L’altra cara de la moneda és que no és fàcil recosir el consens estripat els darrers tres anys, i encara menys quan les diferèncie­s entre ERC i Junts segueixen vigents després del 14-F.

El Govern acusa el PSOE d’estar al darrere de la querella de la Fiscalia contra Torrent: “És un avís a navegants”

És per això que tot i que els darrers dies s’han intensific­at els contactes, des del partit de Carles Puigdemont admeten que de moment no hi ha avenços concrets.

Amb tot, els números apunten a un Govern independen­tista. Però l’Executiu català creu que Pedro Sánchez i el PSOE proven de marcar la legislatur­a catalana. En aquest sentit, la portaveu, Meritxell Budó, va acusar els socialiste­s d’estar al darrere tant de la petició de la Fiscalia al Suprem per revocar el tercer grau dels condemnats per l’1-O, com la querella presentada contra Roger Torrent i tres membres de la Mesa del Parlament. “És un avís a navegants”, va afirmar.

 ?? RUBEN MORENO / ACN ?? El vicepresid­ent Pere Aragonès anant a la reunió del Govern
RUBEN MORENO / ACN El vicepresid­ent Pere Aragonès anant a la reunió del Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain