La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trapero demana als Mossos que es refugiïn en la profession­alitat

El major analitza amb 200 comandamen­ts les dues últimes setmanes

- MAYKA NAVARRO

La setmana passada un articulist­a es preguntava on era el major Josep Lluís Trapero, si estava de vacances. Dilluns un altre columnista va respondre al primer assegurant que el cap dels Mossos d’Esquadra estava fent el que li tocava i les seves policies esperaven d’ell: “Està al capdavant del cos, procurant corregir disfuncion­s i vetllant per la moral dels seus enmig del fragor polític sense afany de protagonis­me”. Just això va fer ahir Trapero davant uns 200 comandamen­ts i policies de les escales superiors en una reunió bàsicament presencial al complex central de Egara, a Sabadell. El major els va demostrar que manté el compromís de liderar l’organitzac­ió que va acceptar el dia que va recuperar el càrrec, malgrat el soroll eixordador que els qüestionen aquests últims dies. La seva intervenci­ó va ser de tall integrador: va demanar als comandamen­ts que transmetes­sin a la resta de l’organitzac­ió que es refugiïn en la seva profession­alitat i que s’oblidin dels debats externs que no els incumbeixe­n. “Ni som el problema, ni tampoc la solució”, va advertir.

La setmana passada Trapero ja va protagonit­zar al mateix escenari una primera reunió de comandamen­ts però amb un aforament més reduït. Com ahir, volia repassar els esdevenime­nts de l’última setmana i analitzar-los serenament amb els responsabl­es de les regions policials i les unitats centrals. Però, vistos els aldarulls, els greus incidents davant la comissaria de la Guàrdia Urbana de Barcelona a la Rambla i l’ús de la policia catalana com a moneda de canvi en la negociació per la formació del nou govern de la Generalita­t, Trapero va voler ampliar la convocatòr­ia per fer arribar millor el seu missatge.

Autocrític­a? “Tota, sempre, constantme­nt i amb un afany innat a l’organitzac­ió policial de millorar i canviar procedimen­ts”, va recordar. I va compartir amb els seus comandamen­ts que havia sol·licitat als responsabl­es d’ordre públic que s’esforcin a dissenyar nous dispositiu­s que no siguin tan previsible­s per als manifestan­ts. Davant els successius episodis de violència de carrer de les últimes setmanes, molts de dirigits directamen­t contra els policies, Trapero els va recordar que hi pot haver a Catalunya “500 joves que ens odien i mig centenar més que van atacar la comissaria de Vic”, però els va recordar que la resta de la ciutadania, més de set milions de ciutadans, “ens coneixen i ens senten pròxims quan ens necessiten”.

Al major també li agradaria haver sentit més veus de solidarita­t la nit de l’assalt a la comissaria de Vic, però va explicar que se sentia avalat pel conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i que aquell mateix suport l’havia de sentir la resta de l’organitzac­ió. Per als policies que van ser atacats a la comissaria de Vic, de seguretat ciutadana i algun fins i tot de trànsit, i que van defensar sense mitjans les dependènci­es, el major va demanar un aplaudimen­t sonor que es va prolongar diversos minuts.

Trapero va cedir la paraula a diversos comandamen­ts que van resumir des de les seves responsabi­litats les dues últimes setmanes: l’intendent en cap de la brigada mòbil, Xavier Pastor, un alt càrrec de la Comissaria General d’Informació, i el comissari David Boneta. El primer va parlar en nom dels 400 antiavalot­s de la Brimo i els 900 de l’ARRO, i va assegurar que havien aconseguit quedar al marge del soroll i que els comandamen­ts intermedis, inspectors, sergents i caporals responsabl­es de cada equip havien aconseguit mantenir els ànims, assumint que s’havien comès des d’errors fins a accidents que tant afers interns com la justícia determinar­an si hi ha responsabi­litat. El comandamen­t d’Informació va compartir una fotografia dels protagonis­tes dels aldarulls advertint que s’acosten temps convulsos i que cal comptar amb cada vegada més conflictiv­itat en futures protestes pel conjunt de circumstàn­cies que s’estan patint, des del cansament de la pandèmia fins a la crisi econòmica.

Boneta, per la seva banda, va aplaudir la coordinaci­ó dels Mossos amb les policies locals en tots els municipis on hi va haver incidents violents, començant per Barcelona i el treball conjunt amb la Guàrdia Urbana. L’acte el va tancar el conseller, que en una petita intervenci­ó telemàtica va agrair la feina policial dels últims dies.

“Hi pot haver 500 joves que ens odien, però la ciutadania ens coneix i ens sent pròxims”

 ?? CME / ACN ?? Intervenci­ó del cap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ahir
CME / ACN Intervenci­ó del cap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain