La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fiscal general rebutja haver donat instruccio­ns en les causes del procés

- CARLOTA GUINDAL

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va negar ahir que hagi donat cap instrucció en les causes relacionad­es amb el procés. Davant la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, la número u del ministeri públic va explicar que aquestes causes “han seguit el seu curs”. “Aquesta fiscal general no ha donat cap instrucció. És una institució que té un funcioname­nt molt autònom. És impossible interferir. Hi ha elements i normes que impedeixen aquestes interferèn­cies”, va sentenciar.

Delgado va respondre així a les acusacions de diversos diputats, sobretot els d’ERC i de Junts per Catalunya, Carolina Telechea i Jaume Alonso-Cuevillas, sobre la “inadmissib­le deriva antidemocr­àtica del poder judicial” per la seva posició contra els líders independen­tistes. Li van recriminar el parer de la Fiscalia de recórrer contra el tercer grau concedit als condemnats pel procés o d’interposar una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, entre altres actuacions.

Delgado també va respondre a les acusacions sobre la lentitud de la Fiscalia per actuar contra el rei emèrit Joan Carles de Borbó, sobretot del portaveu a la comissió d’Unides Podem, Enrique

Santiago. “És la primera vegada en la història d’Espanya que s’investiga un cap de l’Estat i ho fa la Fiscalia espanyola, amb un equip de fiscals altament qualificat”.

La fiscal general va subratllar que les diligèncie­s d’investigac­ió obertes respecte del rei emèrit s’estan portant amb “absoluta reserva, fins i tot sota el risc que es parli de la inactivita­t de la Fiscalia, que no ha cessat la seva activitat”.

Delgado va insistir que el ritme de la investigac­ió l’està marcant la cooperació internacio­nal, ja que es depèn d’altres països perquè facilitin informació. “La investigac­ió ha avançat al ritme que ens ha permès la cooperació internacio­nal”. D’altra banda, Delgado va recordar la regularitz­ació presentada per Joan Carles la setmana passada per un import de 4,4 milions d’euros pels viatges i despeses sufragats per la Fundació Zagatka, titular del seu cosí Álvaro d’Orleans, quantitat lliurada a Hisenda i que se suma als 678.393 euros que ja va regularitz­ar.

“S’ha fet aflorar una determinad­a quantitat important i inimaginab­le. Uns diners de les arques públiques, i són de tots els espanyols”, va apuntar. La fiscal va explicar que aquesta regularitz­ació “ens donarà dades i ens obligarà a fer noves investigac­ions i comprovaci­ons”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain