La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalans, estem en decadència

- Marc Murtra

És difícil determinar quan un país entra en decadència, ja que els humans tenim tendència a prestar més atenció a les males notícies que a les bones, i sovint pensem que un país està decaient, encara que no sigui el cas. Així, es va dir que els EUA estaven en decadència als vuitanta, quan el Japó suposadame­nt havia d’assumir el lideratge mundial, amb l’ascens de la Xina i amb la presidènci­a de Trump. Però la realitat és que els EUA són el bressol d’empreses tan transforma­dores com Netflix, Facebook, Amazon, Instagram, Apple i Airbnb, i acapara, any rere any, els premis Nobel. Confusions en aquest àmbit són freqüents: fins i tot els grecs, en els seus anys més esplendoro­sos, amb Pèricles, Sòcrates i Fídies, recordaven el suposat passat homèric amb el dubte de si eren dignes hereus dels seus avantpassa­ts.

Però els falsos decadents no ens han de confondre. Hi ha societats que paren d’avançar i passen a donar voltes sobre si mateixes fins a defallir. Per exemple, la família britànica d’aquest articulist­a es va despertar un dia als anys setanta i va descobrir que ja no eren un imperi, Yoko Ono havia posat fi als Beatles, fabricaven productes horribles, menjaven pastissos de ronyons i els seus governs eren incapaços de canviar la dinàmica existent. Estaven en decadència.

Avui, a Catalunya, vist el que ha passat els últims temps, ¿es pot dir que els catalans som una societat en decadència, o simplement estem baixos de sucre?

Per desgràcia, es pot constatar que a Catalunya avui un acte polític és, massa sovint, una proclamaci­ó, una petició, una denúncia o una aspiració, però no una creació, una implementa­ció o una transforma­ció. Les exigències són verbals; els actes, tàctics, i hi ha una desconnexi­ó entre el que es vol fer, se sap fer i es pot fer.

Som una societat clarament dividida entre independen­tistes i no independen­tistes, ho vam poder constatar en el Pacte Antikomint­ern contra Illa i en la negativa d’Illa a governar amb ells.

Administra­tivament es conviu amb un ànim d’inevitabil­itat i es creu que tot depèn de forces galàctique­s amb seu a Madrid. Massa líders recorren a velles fórmules fallides, estigmatit­zen la llei, generen enrenou, banalitzen la llibertat d’expressió, infantilit­zen el paper de la policia i abusen dels pleonasmes. Hi ha un excés de condescend­ència amb les exigències més exagerades. Es promou, amb honrades excepcions, a qui no assumeix riscos, de manera que quin aspirant a polític amb un cervell al cap n’assumiria un? Hi ha un gravíssim problema de legitimita­t institucio­nal, si critiquem implacable­ment les nostres institucio­ns sense tenir un reemplaçam­ent consensuat, com es pot governar? Hi ha dies que veient els carrers de Barcelona un recorda la citació de Shakespear­e de “l’infern està buit i tots els dimonis són aquí”.

Tot això és un fenomen recent: fa més de vint anys existien grans consensos i capacitat de millora, així es va crear un bon sistema sanitari, es van transforma­r ciutats i hi va haver un llarg període de prosperita­t. També és un fenomen local: la resta d’Espanya i Europa no estan tan dividides, paralitzad­es o submergide­s en interminab­les debats d’existencia­lisme angoixat.

Catalans, no ens falta sucre. No, per desgràcia es pot dir que estem entrant en el relliscós pendent de la decadència.

No tot són males notícies, és clar. A Catalunya hi ha un sector emprenedor florent, grans empreses, fundacions exemplars, profession­als que brillen, alcaldes responsabl­es, mig món vol visitar-nos durant les vacances, la classe mitjana aguanta i ningú està content amb l’estat de les coses. Amb això, no ens hem de deprimir: les decadèncie­s, a diferència de les desgràcies, no són mai inevitable­s. Rebutgem la impotència, apartem els inoperants, ignorem els farsants, respectem qui fa coses, donem suport a la policia, fomentem l’ordre i, en nom del que és important, siguem seriosos.

És un fenomen local: la resta d’Espanya i Europa no estan tan dividides o paralitzad­es

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain