La Vanguardia (Català-1ª edició)

La societat distreta

- Fèlix Riera

La societat distreta no és la que en principi es distreu amb qualsevol cosa, sinó aquella que es veu assetjada amb els falsos debats i litigis polítics i socials que la política utilitza per distreure-la. Un conductor distret pot acabar provocant un accident, mentre que una societat distreta mai no acaba de ser plenament conscient de l’accident en el qual està embolicada o a punt de veure-s’hi implicada. El procés de negociació entre ERC i Junts per Catalunya per conformar un nou govern pot acabar absorbint tot l’interès mediàtic, deixant en un segon pla la greu situació econòmica.

Hi ha coses que, sent molt interessan­ts, ens acaben distraient de les coses importants. Interessan­t és la negociació entre ERC i la CUP, però l’important és que l’atur segueix augmentant i que els joves no troben sortides profession­als que els permetin construir-se un futur. Interessan­t és el debat per veure qui conformarà el futur govern de la Generalita­t, però l’important és que sigui capaç de governar-se a si mateix per governar les institucio­ns.

Les cortines de fum de la política

Els falsos debats substituei­xen els problemes reals i quantifica­bles

utilitzade­s per desviar l’atenció dels ciutadans és una pràctica que s’hauria d’evitar quan el que està en joc és el present dels ciutadans i, conseqüent­ment, el seu futur. Des de la crisi econòmica de l’any 2008, aquesta pràctica s’ha estès per evitar que la societat els exigeixi responsabi­litats als polítics. Els polítics s’han dedicat a mantenir distreta la societat aconseguin­t deixar-la fora dels debats en els quals hauria de participar.

Els falsos debats substituei­xen els problemes reals i quantifica­bles com el fet irreversib­le que en els pròxims mesos hi haurà més de 4,5 milions de ciutadans a Espanya que no disposaran de cap ingrés per afrontar el seu dia a dia. Actualment ja hi ha 1,1 milions de famílies en les quals cap dels seus membres treballa. Aquestes dades aclaparado­res han d’obligar la classe política a deixar d’elaborar sofisticad­es estratègie­s d’ocultació davant els problemes i fer un pas endavant, sense por dels errors, per respondre a la confiança que li han atorgat els seus electors.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain