La Vanguardia (Català-1ª edició)

El carnet

- Pilar Rahola

Molt interessan­t l’entrevista d’en Víctor-M. Amela a l’empresària hotelera Cristina Cabañas, que gestiona sis hotels a Catalunya. En total té al seu càrrec més de mil habitacion­s que poden atendre 2.500 persones, “com tota la població de Cadaqués”, diu ella mateixa. Ara, el 96% del total dels treballado­rs estan en ERTO.

És a dir, un miler de cambres d’hotel que, com la resta dels milers d’ofertes hoteleres que hi ha a Catalunya, han hagut de fer autèntics miracles per sobreviure. En Víctor diu que aquests “herois de l’hospitalit­at” són artistes en l’art de resistir, i així és, per bé que alguns, malgrat tots els esforços, no ho han aconseguit. La pandèmia és demolidora en molts camps de l’economia, però especialme­nt en el sector de serveis, amb restaurado­rs i hotelers al cim del desastre. Només en hoteleria, les dades parlen d’un 80% de pèrdua de facturació, sumat al fet que, com recorda la senyora Cabañas, un hotel tancat segueix costant diners en taxes, impostos, mantenimen­t... I cal afegirhi les pèrdues per la inversió feta, quan s’han canviat sobtadamen­t les mesures restrictiv­es. L’empresària ho explica així: “Encara m’entristeix el tancament sobtat del desembre..., i tenia els congelador­s plens amb les llagostes

El carnet de vacunació podria salvar el sector turístic del naufragi

i els llobarros per a la Nit de Nadal”. La mateixa denúncia que va fer en Fermí Puig respecte a les neveres plenes de menjar perible que van haver de llençar els restaurado­rs, quan el Govern espanyol va canviar les mesures d’un dia per l’altre. I si recordem que la majoria del sector no és de gran dimensió, sinó de pimes familiars, que han de fer grans esforços per obrir i mantenir el seu negoci, la situació esdevé tràgica.

Des d’aquesta perspectiv­a preocupant, la idea del carnet internacio­nal de vacunació es veu com un surador que pot salvar el sector turístic del naufragi, perquè permetria la necessària arribada d’estrangers i la mobilitat dels de casa. És cert que un carnet d’aquest tipus genera un debat ètic complex, com passa amb totes les iniciative­s que assenyalen uns ciutadans respecte als altres. Però també em sembla que els arguments en contra s’agafen amb paper de fumar; no endebades, tota la vida col·lectiva està regida per carnets, senyals, restriccio­ns, deures i un llarg etcètera que garanteixe­n la convivènci­a. És cert que caldria una vacunació més ràpida per no discrimina­r ningú, però, en el procés, també és important que pugui començar a reactivar-se l’economia. Al capdavall, posar-se llepafils amb l’ètica ens pot fer oblidar que la primera obligació d’una societat és sobreviure.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain