La Vanguardia (Català-1ª edició)

Front autonòmic contra la mobilitat per Setmana Santa, amb Madrid obert

Catalunya encara no ha decidit la desescalad­a però propugna relaxar “a poc a poc”

- C. LÓPEZ / S. ENGUIX / M. RICART Madrid/València/Barcelona

La majoria dels governs autonòmics han decidit que no aniran a salvar la Setmana Santa i es mostren partidaris de mantenir tancats perimetral­ment els seus territoris per impedir l’arribada de turistes i propietari­s de segones residèncie­s. L’experiènci­a de l’estiu i, sobretot, de Nadal ha revelat que una desescalad­a a finals de març, amb la majoria de la població encara sense vacunar, comprometr­à clarament la campanya estival. I no s’hi volen pas arriscar.

Ho han fet saber al Ministeri de Sanitat, que ja ha començat els contactes per elaborar un pla conjunt de mesures per evitar que hi hagi 17 setmanes santes, en què figura com a element essencial el tancament perimetral de les autonomies per fer minvar la mobilitat. De totes maneres n’hi ha alguna, com Madrid, justament la regió que a hores d’ara està en pitjor situació epidemiolò­gica, que ja ha insinuat que no dona suport a aquesta mesura. De fet, té obert el seu perímetre, malgrat que el tancament dels altres territoris espanyols evita de facto les sortides dels madrilenys. L’efecte centrifuga­dor de Madrid per la seva situació geogràfica central preocupa la resta d’Espanya.

Catalunya preveu anar obrint, tot i que encara no ha fet públic un pla de desescalad­a. La portaveu en funcions del Govern, Meritxell Budó, va dir ahir després de la reunió de l’Executiu que estudien fer un calendari, “planificar la Setmana Santa”, definir quines restriccio­ns es relaxaran per donar algunes certeses al sector turístic i la restauraci­ó. Però no va entrar en detalls, tot i que va esmentar el tancament comarcal, ampliar els horaris de bars i restaurant­s o les activitats extraescol­ars.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, tampoc no va concretar més, i va insistir que la voluntat és “donar aire” als sectors econòmics i a tota la societat “si les dades són bones o no dolentes”. La situació de l’epidèmia és d’una “baixada lenta, però sostinguda”, va dir, però va avisar que “vivim al dia”, és a dir, que tot dependrà de com evolucioni l’epidèmia. Va al·ludir, com a exemple, al cansament dels joves. “Encara falta un mes, però la idea és

L’‘efecte centrifuga­dor’ que pugui tenir la Comunitat de Madrid preocupa la resta d’Espanya

anar obrint per arribar a Setmana Santa amb una vida més normal”, va assegurar. Avui el Govern ha de començar a analitzar quines mesures retoca de cara a dilluns.

La Generalita­t Valenciana té por de la Setmana Santa per molts motius. El més important és l’arribada massiva de turistes amb cotxe a la costa, especialme­nt des de Madrid, que podria provocar un repunt dels contagis. La Comunitat Valenciana estarà perimetrad­a, però assumeix que, si Madrid no tanca el seu territori, tot serà més complex.

Madrid es resisteix a tancar, de manera que Ximo Puig ha iniciat una ronda de contactes amb les autonomies veïnes, entre les quals Castella-la Manxa, Aragó, Múrcia i Catalunya, per buscar un front comú. “Si Madrid no tanca, han de tancar els nostres veïns; nosaltres sols no podem”, indiquen fonts pròximes al president valencià.

En la mateixa línia es manifesta Castella-la Manxa, que proposa un pla comú a tot Espanya. També Múrcia, Galícia, Andalusia, Cantàbria i Castella i Lleó. L’única comunitat que es posiciona amb Madrid és Extremadur­a, que s’estima més obrir. Les Balears i les Canàries demanaran una PCR negativa als que arribin als arxipèlags, com fins ara.

 ?? MANUEL LORENZO / EFE ?? La Comunitat Valenciana apunta a tancar el seu territori per Setmana Santa per salvar l’estiu. A la imatge, una platja d’Alacant
MANUEL LORENZO / EFE La Comunitat Valenciana apunta a tancar el seu territori per Setmana Santa per salvar l’estiu. A la imatge, una platja d’Alacant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain