La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut demana posar la vacuna d’AstraZenec­a fins als 65 anys

- MARTA RICART

El Departamen­t de Salut ha enviat una carta al Ministeri de Sanitat en què demana que es revisi la decisió de no posar la vacuna d’AstraZenec­a a les persones més grans de 55 anys. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir ahir que així “es deixa de vacunar persones” i que “no té sentit vacunar una mestra de 30 anys i no una de 64”. Salut defensa que es pugui injectar a persones de fins a 65 anys.

Ha estat la seva posició des d’un principi, però la comissió de Salut

Pública del ministeri va acordar el límit de 55 anys perquè l’assaig de la vacuna gairebé no va incloure persones més grans d’aquesta edat i diversos països en van qüestionar l’eficàcia. Ara Alemanya, Itàlia o França han decidit posar-la a persones de fins a 75 anys en algun cas. L’Agència Europea del Medicament la va autoritzar per a majors de 16 anys, sense més limitació.

Argimon i la responsabl­e de la vacunació, Carmen Cabezas, van recordar que ja hi ha estudis a la Gran Bretanya que indiquen que té una eficàcia comparable a la de Pfizer en les persones més grans. Per això, Salut confia que es revisi el límit aquesta setmana. En tot cas, no posarà la vacuna a partir dels 55 anys fins que s’acordi a tot Espanya “per no generar confusió ni polèmiques estèrils”, va dir Argimon.

La limitació genera problemes logístics, però la vacunació creix, encara que lentament. Argimon i Cabezas van subratllar que, gràcies a la vacuna, “a les residèncie­s es tendeix a una incidència zero”: ahir només hi havia 42 casos de covid entre els 50.000 residents catalans. I només cinc entre el personal dels centres sanitaris, 13 vegades menys que fa dos mesos. A l’hospital més gran, Vall d’Hebron, no tenen cap cas des de fa més de set dies.

Argimon va informar que aquesta setmana canviarà el protocol i les persones ja vacunades (amb les dues dosis) deixaran de ser contactes estrets d’un positiu; no hauran de fer quarantena. Això serà molt beneficiós, va assenyalar, per a les persones que viuen en residèncie­s, que han passat un any d’aïllament en aïllament. El nou marc per als geriàtrics també inclourà que qui hi ingressi de nou abans serà vacunat. Cabezas va assenyalar que la majoria de les persones en llista d’espera ja són grans dependents o altres persones de més de 80 anys, grups als quals ara es posa la injecció.

Des d’ara, als CAP als contactes estrets d’un positiu se’ls faran PCR en lloc de tests d’antígens, perquè són la meitat de fiables en la detecció de casos. Salut no vol que se n’hi escapi cap en aquesta fase d’epidèmia. Argimon va avançar que es recorrerà a més profession­als de la salut que les infermeres dels CAP quan es vacuni de manera massiva.

La ministra portaveu del Govern espanyol va dir ahir que s’adquiriran 17 milions de dosis més de la vacuna de Moderna. María Jesús Montero va assegurar que Espanya ha invertit gairebé 1.900 milions d’euros en les diferents vacunes contra la covid.

Salut ha fet un estudi sobre les meses electorals a les últimes eleccions i ha vist que entre 18.000 membres només hi va haver 37 positius els 14 dies següents, davant de 43 en un grup de persones seguides de caracterís­tiques similars.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain