La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un decret del Govern central eliminarà els graus de 3 anys i Catalunya s’hi oposa

L’esborrany del ministeri afirma que no tenen qualitat i que són molt específics

- CARINA FARRERAS

El Govern de la Generalita­t qualifica d’“error” la intenció del Ministeri d’Universita­ts de suprimir l’oferta de les carreres università­ries de tres anys, segons recull a l’esborrany del reial decret sobre l’ordenació d’ensenyamen­ts oficials universita­ris, presentat ahir. La Generalita­t i els campus catalans han anticipat que interposar­an al·legacions per corregir-lo. Catalunya és la comunitat autònoma amb més graus de curta durada.

“Hauríem de tendir a una administra­ció que asseguri la qualitat dels seus ensenyamen­ts i no pas que intervingu­i en la seva organitzac­ió”, va apuntar ahir Francesc Xavier Grau, secretari d’Universita­ts. A l’esborrany, que defensa una posició contrària a la d’un primer document elaborat al maig de l’any passat on es consolidav­en els graus de diversa durada, s’assenyala que els graus de tres anys (180 crèdits ECTS) no garanteixe­n la “qualitat formativa” necessària i que són formacions massa específiqu­es per ser carrera università­ria, que haurien de ser de caràcter generalist­a. Per tant, si el reial decret s’aprova tal qual, eliminaria la possibilit­at d’estudiar carreres de 3 anys i obligaria el mínim de 4 (240 crèdits).

“La durada del crèdit no té res a veure amb la qualitat formativa d’una titulació”, va defensar ahir Victòria Gironés, directora general d’Universita­ts: “La qualitat queda garantida per les agències de qualitat que verifiquen les propostes dels campus i té el vistiplau del ministeri a través del Consell d’Universita­ts”. Per tant, els 24 graus de tres anys que s’ofereixen actualment, 17 dels quals a Catalunya, han passat tots els filtres de verificaci­ó.

El rector Javier Lafuente, representa­nt de les universita­ts catalanes com a president de l’Assoespeci­ficitat ciació Catalana d’Universita­ts Públiques (ACUP), defensa el principi de llibertat d’autonomia università­ria. “Són graus dissenyats en funció de necessitat­s específiqu­es, que han estat verificats per l’agència de qualitat i pel ministeri i que no han tingut temps de ser avaluats”, afirma. “Amb qui ens volem homologar?”, es pregunta. “Amb Europa, que permet graus de com a mínim 180 crèdits, o amb els Estats Units, que són de 240 crèdits?”, qüestiona. Respecte a l’excessiva dels nous graus curts, considera que hi ha graus “molt especialit­zats de 4, 5 i 6 anys”. “El problema no és aquest, el problema és la superregul­ació que contrasta amb el món actual en què un jove obté un currículum per mil camins diferents”, va assegurar.

La implantaci­ó dels graus de 180 crèdits la va introduir l’any 2015 el Govern del PP, amb algunes limitacion­s, com el fet que no s’oferís una titulació que ja estigués implantada (que no s’aplicaria a medicina, dret o administra­ció d’empreses, amb una durada menor).

El desplegame­nt d’aquesta modalitat va generar un rebuig dels estudiants, que protestave­n per l’encariment del preu de la suma de grau i màster, ja que aquest és més car. La polèmica del decret 3 +2 (3 de grau i 2 de màster) va quedar apaivagada quan el Govern va equiparar el primer any de màster a preu de grau. El Govern, d’altra banda, ha reclamat al ministeri que rebaixi els preus de màster, amb la correspone­nt memòria econòmica.

En un comunicat, la Conferènci­a de Rectors de les Universita­ts Espanyoles (Crue) va afirmar que la durada dels títols de grau “no ha estat en cap moment la màxima preocupaci­ó de la Crue en l’àmbit docent”.

En una trobada amb els mitjans per presentar l’esborrany del reial decret, el secretari general d’Universita­ts, José Manuel Pingarrón, va avançar que el ministeri espera elevar el document definitiu al Consell de Ministres, després d’un període d’al·legacions, “a començamen­ts d’estiu”.

Pingarrón va detallar que, en cas que s’aprovi com està l’esborrany, cap estudiant no es veurà perjudicat i que s’obrirà un període de quatre anys per garantir que qualsevol jove que hagi començat aquests estudis els pugui acabar.

El decret també regula les carreres amb “menció dual” (que no vol dir titulació dual), amb formacions mitjançant pràctiques en empreses, i els graus oberts (l’opció d’oferir matèries de diferents carreres als primers cursos).

CONCENTRAC­IÓ Les universita­ts catalanes ofereixen 17 de les 24 titulacion­s que hi ha

ARGUMENT DEL GOVERN Les agències de qualitat i el ministeri ja han verificat les noves titulacion­s

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Les universita­ts van acordar que els graus de 3 anys no s’aplicarien en cap que ja s’estigués impartint
ÀLEX GARCIA Les universita­ts van acordar que els graus de 3 anys no s’aplicarien en cap que ja s’estigués impartint

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain