La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 57% de barcelonin­s suporten un soroll excessiu

- REDACCIÓ

Més de la meitat dels barcelonin­s, un 57%, s’exposen durant el dia a nivells de soroll excessius; és a dir, iguals o superiors als valors que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) considera negatius (53 decibels). Ho indica un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). El document, que es basa en el mapa del soroll de la ciutat, assenyala que, a més, més d’una quarta part de la població, un 27%, suporta índexs molt per sobre d’aquest llindar, de 65 decibels o més.

Aquests nivells tenen un impacte directe en la salut. L’ASPB estima que més de 210.000 persones tenen una molèstia intensa (afectació emocional, psicològic­a i social greu) a causa del soroll, més de 60.000 tenen un trastorn greu del son i que hi ha al voltant de 130 morts anuals per malaltia cardiovasc­ular (un 3% de les morts cardiovasc­ulars) atribuïble­s a l’exposició crònica al soroll ambiental.

La principal font de soroll diürn a la ciutat de Barcelona és el trànsit. El lleure nocturn, les obres i els diferents usos de l’espai públic són les altres causes més destacades al llarg de la jornada.

Segons l’anàlisi de l’ASPB, s’observen fortes diferèncie­s territoria­ls en l’exposició al soroll ambiental. L’impacte té lloc de manera més concentrad­a als barris del centre. Els veïns de l’Eixample són els més exposats a nivells alts de soroll de trànsit. Tot i això, l’estudi de les desigualta­ts socials mostra que, tot i que els barris amb rendes més altes tenen més població exposada a nivells alts de soroll ambiental, la percepció de soroll dins de l’habitatge és superior als barris de menys renda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain